Bijušais Latvijas iekšlietu ministrs apskauž Krieviju – tur par korupciju arestē

© Sputnik / Sergey MelkonovRokudzelži
Rokudzelži - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijai vēl ir tālu līdz Krievijai, kur ierēdņus, kuri izrādījušies iesaistīti korupcijas noziegumos, arestē, paziņoja deputāts Jānis Ādamsons.

RĪGA, 17. aprīlis — Sputnik. Latvija, likvidējot 90. gadu noziedzīgos grupējumus, kuri gandrīz pārņēma visu biznesu, joprojām nav atrisinājusi ekonomisko noziegumu problēmu, un valdošo eliti tas apmierina. Krievijā par korupciju nebaidās arestēt ierēdņus, taču Latvijā līdz tam vēl ir tālu, paziņoja bijušais Latvijas iekšlietu ministrs, esošais Saeimas deputāts, Aizsardzības komisijas loceklis Jānis Ādamsons Rubaltic intervijā.

Pēc viņa sacītā, šobrīd Latvijā nav tādu nežēlīgu grupējumu un noziegumu, kādi bija 90. gados, taču tas nenozīmē, ka problēmu nav: lieli noziegumi vairāk saistīti ar ekonomiku. Taču daudzi noziegumi kvalificētu kadru trūkuma dēļ policijā netiek izmeklēti, 40% kriminālprocesu tiek pārtraukti sakarā ar termiņa noilgumu.

Kučinskis - Sputnik Latvija
Kučinskis par Rimšēviča lietu: taisnība ir mūsu pusē

"Tāpat atsevišķos kriminālprocesos, kuri lielākoties skar naudas atmazgāšanu, vairāku gadu laikā tika nopratināts tikai viens cilvēks no 11 aizdomās turamajiem. Jā, varētu vainot vienkāršus policistus, taču derētu neaizmirst, ka viņus neviens nemāca, un tā ir acīmredzama politiskās elites vaina," — paziņoja Ādamsons.

Pēc viņa domām, politiķiem nav vēlmes kaut ko mainīt.

"Viņus jau tā viss apmierina. Vēl bieži atsevišķas amatpersonas pašas ir iesaistītas šādās vai tādās netīkamās darbībās. Ja būtu politiskā griba, to visu varētu pierādīt," — uzskata bijušais IeM vadītājs.

Viņš atzīmēja, ka neatceras pēdējā laikā Latvijā gadījumus, kad kāds augsta līmeņa ierēdnis tiktu notiesāts.

"Jo pie mums kā sanāk: kamēr tu atrodies noteiktu valdošo partiju sastāvā, tevi neviens nevar aiztikt. Man dvēsele priecājas, kad es redzu, kā Krievijā arestē augstākās amatpersonas. Latvijā līdz tam vēl tālu," — paziņoja Ādamsons.

Pēc viņa domām, drošības sistēma Latvijā ir ir ļoti zemā līmenī, reālu draudu vietā, politiķi koncentrējas uz izdomātiem.

"Diemžēl, mums nav drošības koncepcijas saprašanas esošajā mainīgajā pasaulē. Mūsu politiķi akli seko tam, ko pateiks Vašingtonā vai Briselē, un nevēlas domāt ar savu galvu, kas, manuprāt, ir lielākais drauds mūsu valsts drošībai," — paskaidroja Ādamsons.

Taču bijušais IeM vadītājs uzskata, ka situāciju valsts iekšējā drošībā iespējams uzlabot, ja vien ir vēlēšanās.

"Lai to panāktu, vienkārši ir jāievēro daži nosacījumi: jābūt pārskatītam finansējumam par labu IeM; nevienam nav jāzvana ministram un jāsaka, kas ir jāiesēdina cietumā, un kas ir jāatbrīvo; un pats galvenais — kadru politika, kad visos amatos ir jāatlasa cilvēki tikai un vienīgi pēc profesionālās pazīmes," — noslēgumā pateica Ādamsons.    

Ziņu lente
0