Ātrā palīdzība Latvijas stilā: "sāp kāja – ej pie psihoterapeita"

© Sputnik / Sergey MelkonovĀtrā palīdzība
Ātrā palīdzība - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uz izsaukumu ieradušies ātrās palīdzības mediķi ieteica slima bērna mātei griezties pie psihoterapeita un paārstēt nervus.

RĪGA, 17. aprīlis — Sputnik. Ārkārtīgi nepatīkamas izjūtas palikušas pēc sarunas ar ātrās palīdzības brigādi Rīgas iedzīvotājai Laurai Maksimovai, 7 gadus vecas meitenītes mātes. Kājas sāpju dēļ raudošam bērnam mediķis ieteica… ārstēt nervus.

Savā saskarsmes pieredzē ar neatliekamās medicīniskās palīdzības "profesionālismu" viņa padalījās ar Facebook lietotājiem.

"Viss dēļ stresa"

Pēc Lauras sacītā, pie mediķiem viņa vērsusies naktī uz 10. aprīli, kad septiņus gadus vecā Jasmīna vairs nevarēja ciest sāpes kājā un sāka stipri raudāt. Māte piezvanīja pa tālruni 113 un aprakstīja situāciju. Dispečere, izskatījās, ne īpaši saprata, kas bērnam kaiš, taču piekrita nosūtīt uz viņu adresi ātrās palīdzības brigādi. Ātrie atbrauca apmēram pēc 15 minūtēm.

Vīrietis gaida pieņemšanu pie ārsta - Sputnik Latvija
Kas neveic iemaksas, tas saņem neatliekamo medicīnisko palīdzību un ģimenes ārstu

"Viena no dakterēm nosēdās virtuvē, pilnīgi neko nejautāja un nerunāja, taču otra mūs nošokēja vēl vairāk. Bērns aiz sāpēm raud, un no raudāšanas jau trīc, taču dakterīte nesteidzās meklēt sāpju iemeslu. Vispirms viņa pajautāja, kas par lietu. Stāstīju, ka bērnam sāp kājas, pakustināt nevar, un arī saprast nevar, vai tie ir krampji vai kas cits."

Pirmo reizi kāja sāka sāpēt jau pirms nedēļas, precizē bērna māte. Sāpēja tā, ka bērns visu nākamo dienu kliboja. Nedēļas laikā sūdzējusies pāris reizes no rīta un vakarā, taču ģimenes ārste norakstīja visu uz sāpēm, kas saistītas ar augšanu, un ieteica lietot magniju, novērojot, vai parādās uzlabojumi.

Pēc šī skaidrojuma ātrās palīdzības ārste sāka uzdot mātei dīvainus jautājumus — kādēļ bērns ir tik uztraukts un emocionāls. Kā arī kādēļ meitene tik stipri raud, kādēļ neguļ jaunākā māsa, vai viņiem ģimenē viss ir kārtībā un vai viņas ir vērsušās pie psihoterapeita?

Neatliekamā palīdzība - Sputnik Latvija
Neatliekamā palīdzība: mēs atteiksimies strādāt

"Uzstādīja diagnozi — sāpes viņai esot no stresa! Nopietni?! Bērns nevar pat pakustināt kāju pa centimetru, tas ir no stresa un mums jāiet pie psihoterapeita. Iedodiet Panadol sīrupu. Super! Teica, ka šis nav iemesls, lai brauktu uz slimnīcu. Taču es uzstāju. Man piekodināja paņemt līdzi skaidru naudu, jo naktī dabūsim braukt mājās, jo ar šādu "problēmu" neviens mūs slimnīcā neturēs. Nesu meitu uz rokām lejā no piektā stāva, iecēlu mašīnā un braucām uz BKUS (Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu) Vienības gatvē," sūdzas bērna māte.

Esiet veseli!

Slimnīcā viņas izrādījās ap trijiem naktī, un māti ar bērnu pieņēma pietiekami operatīvi, raksta Laura. Slimnīcā viņiem piešķīrā gultu un paņēma asins analīzes. No rīta kļuva skaidrs, ka analīžu rezultāti meitenītei ir normas robežās, taču nācās iet uz ultrasonogrāfiju. Laura aizveda invalīdu krēslā bērnu uz izmeklēšanu, pēc kā ārsts pateica, ka Jasmīnas kāja patiešām var sāpēt, jo tur ir diezgan nopietns gurna un ceļgala iekaisums.

Рижская Восточная клиническая университетская больница - Sputnik Latvija
Ministrijas saskaņojušas maksu par "pilnu medicīnisko pakalpojumu grozu" 2018. gadam

"Tajā brīdī es nodomāju — labi ka atbraucām uz slimnīcu, nevis meklējām psihoterapeita konsultāciju! Vēlāk gājām uz rentgenu — tur viss kārtībā. Turpinājām gaidīt ārstu. Medmāsa iedeva pretsāpju zāles, un pēc brīža izmeklēt atnāca ārstējošais ārsts. Nolemts — jāpaliek slimnīcā! Devāmies uz nodaļu, kur mazā iekārtojās palātā pie jaukām kaimiņienēm. Pēc pretsāpju zālēm, pastaigāt jau sanāk diezgan viegli, nez kā būtu bez…" apraksta ārstēšanu Laura.

Slimnīcā bērns pavadīja divas naktis, pēc kā ārsts pateica mātei, ka iekaisums noticis vīrusa infekcijas rezultātā, taču kādas tieši, pagaidām neesot skaidrs. Pēc Lauras sacītā, līdz pirmdienai bērns noteikti paliek slimnīcā, jo kustību amplitūda joprojām nav kārtībā, nedrīkst pārslogot sevi un nepieciešams miera režīms.

"Vēlos īpašu uzmanību pievērst stāsta sākumam, kur NMP mediķi pat nevēlējās meklēt iemeslu bērna sāpošajai kājai, sakot, ka viņa pārspīlē un sāpes esot no stresa…

Cik vēl šādiem gadījumiem ir jābūt, lai "ātrie" sāktu iedziļināties problēmās? Cik lielam pofigam ir jābūt, lai neieklausītos mazajā pacientā, sakot — viņa jau maza, pārspīlē!..? Diemžēl, es nezinu uzvārdus NMP mediķēm, kas pie mums bija atbraukušas, taču varu diezgan droši apgalvot, ka viņas vēl līdz šai dienai ir pārliecinātas par to, ka nekas nopietns Jasmīnai tā arī nebija. Taču realitāte ir citādāka. Gribētos ieskatīties acīs un pateikt dažus "jaukus" vārdus šajā sakarā..

Mīļie vecāki — klausiet bērnus un savu iekšējo balsi vairāk nekā šādus vienaldzīgos "mediķus", ja viņus vispār tā var nosaukt.

Un vēl — vairāk labu un profesionālu ārstu un medmāsu Jūsu tuvumā nepieciešamības gadījumos. Esiet veseli!" beidza savu stāstu Laura Maksimova.

Viedokļi dalās

Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par šo stāstu tomēr dalās. Daži pat apsūdzēja Lauru Maksimovu vienaldzībā, pamanot, ka bērnam jau nedēļu sāpējusi kāja, ģimenes ārsta terapija nelīdzēja, taču viņa kaut kāda iemesla dēļ cerēja uz kaut kādu brīnumu no ātrās palīdzības mediķu puses, kuri, pēc būtības, ir tikai bezmaksas transports līdz slimnīcai.

"Apbrīnoju šādus vecākus. Gaidīt nedēļu un tad vēlēties brīnumu naktī," atzīmēja kāds Andis Feldmanis.

Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kučinskis: palielināsim sociālās iemaksas – būs nauda medicīnai

Citi komentētāji atzīmēja, ka šis stāsts skatāmi pierāda, ka ģimenes ārstiem ir nepieciešama palīdzība speciāla bērnu daktera — pediatra veidā. Savukārt trešie tradicionāli bārās par to, ka Latvija viss ir slikti, un visiem sen ir nospļauties uz cilvēkiem — gan politiķiem, gan ārstiem.

Neskatoties uz to, ar Lauras Maksimovas publikāciju padalījās gandrīz divi tūkstoši lietotāju, kas parāda, cik ļoti medicīnas temats ir aktuāls Latvijas iedzīvotājiem.

Atgādināsim, ka nesen kļuva zināms, ka maksa par nepamatotu neatliekamās palīdzības izsaukumu Latvijā sastādīs 56 eiro, savukārt kvītis centralizēti izrakstīs Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD).

NMPD vadītāja Liene Cipule uzsvēra, ka neatliekamās palīdzības brigāde ir ļoti dārgs resurss, un viens brauciens uz izsaukumu nodokļu maksātājiem izmaksā vairāk nekā 100 eiro.    

Ziņu lente
0