Lursoft: ASV pretenzijas atstās bez klientiem 20 tūkstošus Latvijas kompānijas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas varas iestāžu sarīkotā banku "tīrīšana" pēc Amerikas Finanšu ministrijas pretenzijām skars arī nodokļu konsultāciju, grāmatvedības uzņēmumu, advokātu biroju un citu nozaru kompānijas

RĪGA, 11. aprīlis — Sputnik. Ap 20 tūkstošiem Latvijas kompāniju būs spiesti pārtraukt sadarbību ar tā saucamajām čaulu kompānijām, tās nav tikai bankas, bet arī citi uzņēmumi. Pēc šādām izmaiņām cerēt uz to, ka investīciju apjoms Latvijā palielināsies vai vismaz paliks iepriekšējā līmenī, nav pamata, paziņoja Lursoft valdes locekle Daiga Kiopa, vēsta Dienas Bizness.

Kiopa uzsvēra, ka sabiedrībā radies maldīgs priekšstats par to, ka jaunie likuma grozījumi par noziedzīgā ceļā iegūto līdzekļu legalizēšanu un terorisma finansēšanu izplatīsies tikai uz banku sektoru.

"Tas neskars tikai banku sektoru, bet arī attieksies uz tādiem uzņēmumiem kā nodokļu konsultanti, advokātu biroji, grāmatvedības pakalpojumu sniedzēji un citi. Tie ir apmēram 20 000 uzņēmumu," uzsvēra Lursoft pārstāve.

Kiopa pastāstīja, ka Latvijas bankas šobrīd aktīvi veic savu klientu izvērtēšanu. "Tie ir milzīgi līdzekļi un resursi, kas šobrīd tiek tērēti, jo neviens negrib piedzīvot līdzīgu situāciju kā ABLV Bank," pateica Kiopa.

Kučinskis - Sputnik Latvija
Kučinskis par Rimšēviča lietu: taisnība ir mūsu pusē

Saskaņā ar viņas prognozi, jaunie likuma grozījumi radīs ievērojamu ietekmi uz investoru noskaņojumiem un ekonomiku kopumā.

"Pie šādām izmaiņām cerēt, ka investīciju apmērs Latvijā strauji pieaugs, vai vismaz saglabāsies līdzšinējā apmērā, nav nekāda pamata," pateica Lursoft pārstāve.

Atgādināsim, ka Finanšu sektora attīstības padomes sēdē 21. martā tika pieņemts lēmums par visu čaulu kompāniju apkalpošanas aizliegumu Latvijas bankās, sākot ar pavasari. Tiem, kuri jau ir klienti, tiks dots pārejas periods kontu slēgšanai.

Bankām, kuras apkalpo nerezidentus, nāksies samazināt to daļu līdz apmēram 5%. Viņiem dotas divas nedēļas tam, lai sniegtu Finanšu un kapitāla tirgus komisijai savus jaunos nākotnes darba biznesa plānus.

Šo lēmumu pieņemšanu rosināja skandāls ar ABLV Bank, kuru Amerikas Finanšu ministrijas struktūra FinCEN turēja aizdomās par naudas atmazgāšanu un Latvijas ierēdņu uzpirkšanu.

Ventspils mērs Aivars Lembergs - Sputnik Latvija
Lembergs par nerezidentu kontiem: ierēdņi nesaprot, ko dara

Marta beigās Latvijas Finanšu ministrija sniedza skaidrojumu sakarā ar to, kādas kompānijas atbilst skaidrojumam "čaulas" kompānijas", no darba ar kurām bankām nāksies atteikties. Kompāniju uzskata par riskantu klientu, ja tā atbilst vismaz vienai no pazīmēm:

— nav pierādāma kompānijas saistība ar faktisku saimniecisko darbību un kompānijas darbība veido mazu vai neveido nekādu ekonomisko vērtību, un kredītiestādes rīcībā nav dokumentāras informācijas, kas pierāda pretējo;

— kompānija nesagatavo un neiesniedz kompetentajām pārraudzības institūcijām gada finanšu pārskatus par savu darbību;

— kompānijai nav fiziskas darbības vietas, bet tikai pasta kastīte vai saziņas adrese.

Ja kompānija atbilst pirmajam un otrajam punktam, to piedāvā uzskatīt par "čaulas" kompāniju.    

Ziņu lente
0