Latvija varēja kļūt par vidutāju starp KF un ASV, taču Vējonis palaida iespēju vējā

© Valsts prezidentsПрезидент Латвии Раймондс Вейонис с президентом США Дональдом Трампом в Вашингтоне
Президент Латвии Раймондс Вейонис с президентом США Дональдом Трампом в Вашингтоне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sakāmvārds "Nespried par vīru pēc cepures!" ārzemēs neder. Tur spriež gan pēc cepures, gan arī par to, kas ir zem tās, raksta Latvijas bijušais ārlietu ministrs Jānis Jurkāns, kritizējot Raimonda Vējoņa runu ASV.

RĪGA, 6. aprīlis — Sputnik. Latvijas prezidents Raimonds Vējonis nav izmantojis iespējas, ko viņam devusi tikšanās ar ASV prezidentu, lai papūlētos mainīt viedokli par Latviju, ko satricina banku un korupcijas skandāli. Vējona runa Vašingtonā drīzāk der "savstarpējas apbrīnas klubiņam", raksta Latvijas bijušais ārlietu ministrs Jānis Jurkāns savā lapā Facebook.

3. aprīlī ASV prezidents Donalds Tamps tikās ar Baltijas valstu prezidentiem Raimondu Vējoni, Daļu Grībauskaiti un Kersti Kaljulaidi. Tikšanās gaitā Tramps apgalvoja, ka ASV plāno saglabāt militāro klātbūtni reģionā. Tika apspriesta ekonomiskā sadarbība, tostarp arī SDG piegādes. Pēc tikšanās prezidenti tikās ar žurnālistiem, taču jautājums par situāciju banku sfērā Latvijā netika cilāts.

Pēc Jurkāna domām, Raimondam Vējonim bija jāizmanto šī tribīne, lai vismaz pastāstītu par soļiem, ko Latvija sper korupcijas apkarošanas jomā.

"Laikā, kad Latviju apsūdz netīros darījumos ar vēl netīrākiem darījumu partneriem; laikā, kad starptautiski tiek grauta ticamība Latvijas bankām kā nekad agrāk – prezidentam vajadzēja vismaz mēģināt pārliecināt sabiedrību par pasākumiem, kurus Latvija veic cīņā pret korupciju," — uzrakstīja Jurkāns.

Bijušais ārlietu ministrs atzīmēja, ka tā vietā prezidents "pauž lepnumu" Trampam par vērienīgiem uzņēmējdarbības sasniegumiem, kas radījuši vairāk nekā 2000 darbavietu ASV.

"Tas ir nožēlojami attiecībā pret tiem tūkstošiem, kuri ir zaudējuši darbu Latvijas bankās," – uzskata Jurkāns.

Eksministrs ir vienisprātis ar igauņu politisko analītiķi Nīmi Raudu par to, ka "gadsimta samits bija vērienīgs epitetu apmaiņas pasākums."

Президент Латвии Раймондс Вейонис - Sputnik Latvija
"Zeme, atveries": Latvijas iedzīvotāji no jauna izsmējuši prezidentu Vējoni

"Šī tikšanās ieies vēsturē kā "vēsturisks samits ar vēsturiski neizmantotām iespējām." Deklarāciju, kas sastāv no daiļrunīgiem epitetiem, uz robežstaba neuzspraudīsim!" — raksta Jurkāns.

"Es nekādā gadījumā negribu noliegt šī pasākuma vēsturisko un politisko nozīmi. Protams, ka tas ir signāls, kas raidīts Krievijas virzienā, pret kuru neviens nekad nav tik spēcīgi iestājies kā ASV prezidents. Jāatceras gan, ka to saka Tramps, kuram ir raksturīgs stils — tas, ko pasaku pirmdien, piektdien vairs neskaitās," — uzskata politiķis.

Viņš atzīmēja, ka "šis pats cilvēks (Donalds Tramps – red.) paziņoja, ka "tikai idiots nesaprot, cik svarīgi ir veidot attiecības ar Krieviju". Tramps nepalaida garām izdevību uzslavēt Baltijas valstu līderus par 2% ieguldījumu NATO budžetā. "Tagad baltieši varēs pirkt pasaulē vislabākos ieročus, ko ražo ASV!" – raksta Jurkāns.

Pēc viņa domām, ņemot vērā ASV un Krievijas saspīlētās attiecības un Trampa vēlmi šo spriedzi mazināt, Latvija varēja piedāvāt uzņemties vidutāja lomu šādām sarunām.

"Kurš vēl, ja ne Latvija, pārzina Krievijas politiski ekonomisko klimatu un krievu cilvēka mentalitāti (par ģeogrāfiju nemaz nerunājot – mēs zinām, cik tūkstoši deportēto latviešu ir izstaigājuši Sibīrijas plašumus)?" – vaicāja Jurkāns.

Taču to Vējonis ar Trampu nav apspriedis, jo "uzņemties atbildību ir sarežģītāk nekā stāvēt politiski izaicinošā pozā", atzīmēja eksministrs.

"Tikai politiski korumpēta valsts var ievēlēt par prezidentu cilvēku, kam pietrūkst viselementārāko kvalifikāciju pārstāvēt valsti," – uzskata Jurkāns.

Ziņu lente
0