Latvijas bankas maina biznesa modeli: dažās sākusies štatu samazinašāna

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasKomercbankas glabātuve
Komercbankas glabātuve - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pretēji agrākajām bažām, neviena Latvijas banka pagaidām neplāno pārtraukt darbu vai sākt pašlikvidācijas procesu.

RĪGA, 4. aprīlis — Sputnik. Patlaban 11 Latvijas bankas, kuru biznesa lielākā daļa bija saistīta ar nerezidentu apkalpošanu, sākušas savas darbības modeļa maiņu.

Dažām bankām biznesa modeļa maiņa nozīmē masveida darbinieku atlaišanu, taču neviena no tām pagaidām neplāno pārtraukt darbu vai sākt pašlikvidācijas procesu, kā to iepriekš pieļāva Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), vēsta portāls Jauns.lv, atsaucoties uz pārraidi LNT Ziņas. 

Евро - Sputnik Latvija
Čaulas uzņēmumi Latvijas bankās pārsvarā reģistrēti Lielbritānijā

"Bankas ir atsaukušās un tiešām pārvērtē savus biznesa modeļus, savu spēju darboties nākotnē. Pārskata savas darbības pamatprincipus. Mums ir notikuši jau vairāki sarunu raundi ar bankām. Sākotnēji tās bija tādas ieskicētas vīzijas, šobrīd jau mēs esam redzējuši vienu otru skaitli," — stāstīja FKTK padomes locekle Nora Dambure.

Komisijas eksperte uzsvēra: pretēji gaidītajam neviena banka nevēlas pārtraukt darbu, un visas vēlas saglabāt arī licences. Bankām ir virkne ideju par iespējām mainīties un to, kāda būs to klientu bāze nākotnē. Turklāt banku kapitāls ļauj izturēt biznesa modeļa maiņu, kas paredz nerezidentu klientu mazināšanu.

"Vienas skatās uz aizvietošanu, vienas var dzīvot arī bez riskantās klientu masas. Ir doma gan par dažādu jaunu biznesa virzienu attīstīšanu vai esošu biznesa modeļu stiprināšanu, paplašināšanu. Risinājumi ir dažādi, bankas skatās arī uz Eiropas klientiem," — paskaidroja Dambure.

Darbību plāno turpināt arī "Baltic International Bank", kas jau kopš 2016. gada ir pārskatījusi 70% klientu bāzes un divu gadu laikā pārtraukusi sadarbību ar 1200 augstāka riska klientiem. Rezultātā bankas depozītu apjoms jau sarucis par 50%, un par 40% mazinājušies ieņēmumi no maksājumiem.

"Baltic International Bank" valdes priekšsēdētāja vietnieks Viktors Bobalts informēja, ka bankas biznesa stratēģijas pamatā jau otru gadu ir aktīvu pārvaldīšanas un investīciju projekti.

Eiro - Sputnik Latvija
Nedēļas laikā no Latvijas bankām izņemts simtiem miljonu eiro

"Baltic International Bank" turpina vērtēt klientu portfeli un cenšas samazināt riskantāko klientu skaitu, taču pagaidām nesaskata iespēju samazinat nerezidentu īpatsvaru līdz norādītajiem 5%. "Vai tie būs 5% nerezidentu neatkarīgi no nerezidentu riska? Nē, noteikti nebūs," — neslēpa bankas pārstāvis.

"Rietumu banka", viena no lielākajām bankām, kas apkalpo nerezidentus, žurnālistiem pastāstīja, ka atteikšanās no augstā riska klientu apkalpošanas atspoguļojusies arī nepieciešamo speciālistu skaitā.

Šī gada pirmajā ceturksnī šo darbinieku skaits vidēji samazinājies par 15%, tātad atlaisti vairāk nekā 100 darbinieki. Pie augstā riska grupas klientu samazināšanas turpina strādāt arī citas bankas, kā rezultātā noguldījumu apjoms samazinājies par simtiem miljonu eiro.

Ziņu lente
0