Rīgas Zoodārzam nāksies atteikties no begemotu un lāču uzturēšanas

© Sputnik / Sergey MelkonovRīgas Zoodārzs
Rīgas Zoodārzs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Ingmāra Līdakas sacītā, Eiropas Zoodārzu un akvāriju asociācija, kura augustā veiks akreditāciju, vienkārši neļaus uzturēt lielus dzīvniekus esošajos apstākļos.

RĪGA, 2. aprīlis — Sputnik. Rīgas Zoodārzs būs spiests atteikties no balto lāču un begemotu uzturēšanas, paziņoja iestādes vadītājs, bijušais Saeimas deputāts Ingmārs Līdaka.

"Jauno uzturēšanas normu rezultātā mēs esam spiesti uzlabot dzīvnieku dzīves apstākļus vai arī atteikties no kaut kādām sugām. Tā, piemēram, balto lāci Romeo, kurš šobrīd dzīvo zoodārzā, mums atveda 1991. gadā, kad viņam bija divi gadi. Es domāju, ka viņam atlicis nodzīvot apmēram piecus gadus, jo labākajā gadījumā lāči dzīvo 35 gadus. Kad mūsu Romka aizies, tad balto lāču mūsu zoodārzam nepaliks, un, neieguldot ievērojamus līdzekļus lāču migas celtniecībā, vērot baltos lāčus mums vairs nebūs lemts," pateica Līdaka radio Baltkom ēterā.

Rīgas Zoodārzā nogādāts ievainots ronēns - Sputnik Latvija
Rīgas Zoodārzā nogādāts ievainots ronēns

"Un tas ir pareizi, jo mums nav iespējas uzturēt dzīvniekus viņiem nepieciešamajā platībā. Tāpat mums nav iespējas pārbūvēt lāča migas iekštelpas tā, lai tie pēc platības atbilstu balto lāču uzturēšanas normām," paskaidroja viņš.

Tāpat, pēc Līdakas sacītā, zoodārzam nāksies atteikties no begemotu uzturēšanas, jo arī viņiem nav iespējams nodrošināt nepieciešamos dzīves apstākļus.

"Begemotiem māja tika uzbūvēta 1912. gadā, tātad vairāk nekā pirms 100 gadiem. Iztaisīt ūdens attīrīšanas iekārtas šajās telpās, kā arī palielināt baseinu divas reizes, kā to prasa jaunās normas, tehniski nav iespējams," atzīmēja zoodārza vadītājs.

Viņš paziņoja, ka begemotu mātīte vārdā Guste piedzimusi Rīgas Zoodārzā 1988. gadā. "Viņa nodzīvojusi šeit visu dzīvi un ir pieradusi dzīvot, varētu teikt, vienistabas dzīvoklī. Arī viņa jau ir pensionāre, un ar varu viņu paņemt nevar. Taču tas nenozīmē, ka, kad viņa aizies viņsaulē, mēs meklēsim jaunu begemotu un bāzīsim viņu šajā vienistabas dzīvoklī," uzsvēra Līdaka.

Pēc viņa sacītā, augustā zoodārzā notiks akreditācija, kuru veiks Eiropas Zoodārzu un akvāriju asociācija.

Zoodārzs - Sputnik Latvija
Ingmārs Līdaka nomaina Saeimu pret zoodārzu

"Es zinu, ka tiks apspriests jautājums par dzīvnieku uzturēšanu, un mums norādīs uz to, ka šādos apstākļos viņus uzturēt jau nedrīkst, jo tagad jau sen vairs nav XIX gadsimts. Un es viņiem pateikšu to pašu, ko saku arī tagad: vecus kokus nepārstāda, un jaunus begemotus vai lāčus esošajos apstākļos mēs uzturēt neplānojam, vēl jo vairāk, neviens mums to neļaus," atzīmēja Līdaka.

Baltais lācis Romeo ir vienīgais Rīgas Zoodārza lācis. Brūnais lācis nomira pērnā gada rudenī. Romeo šobrīd ir 28 gadi, taču savvaļā baltie lāči dzīvo līdz 25-30 gadiem. Romeo piedzima 1989. gada 21. novembrī Kazaņas zoodārzā, uz Rīgu viņu atveda 1991. gada 10. februārī.    

Ziņu lente
0