Prezidents Vējonis pasludinājis Izglītības likuma grozījumus

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas prezidents Raimonds Vējonis
Latvijas prezidents Raimonds Vējonis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izglītības likuma grozījumi pasludināti, neskatoties uz to politisko partiju, sabiedrības cilvēku, skolotāju un vecāku protestiem.

RĪGA, 2. aprīlis — Sputnik. Latvijas prezidents Raimonds Vējonis pasludinājis Izglītības likuma grozījumus, kuri paredz, ka vidējo izglītību Latvijā varēs iegūt tikai valsts valodā, vēsta prezidenta kanceleja.

Pakāpeniska pāreja uz jauno sistēmu noslēgsies 2021./2022. mācību gadā.

Sieviete lidostā - Sputnik Latvija
Viedoklis
Atgriezies, es visu… Kā atgriezt "aizsabraukušos"

"Mācības vidusskolā latviešu valodā nodrošinās vienlīdzīgas iespējas visiem jauniešiem iegūt kvalitatīvu izglītību un veidot savu dzīvi Latvijā, lai šeit studētu un strādātu. Tas veidos saliedētāku sabiedrību un stiprāku valsti," teikts Vējoņa paziņojumā presei.

Prezidents atzīmējis, ka bērniem joprojām būšot iespēja dzimtajā valodā apgūt priekšmetus, kas saistīti ar mazākumtautību identitāti un kultūru. Turklāt ievērojama daļa mācību priekšmetu pamatskolās un sākumskolās tiks pasniegta dzimtajā valodā.

Krievu skolu aizstāvji veikuši Latvijā vairākus mītiņus un piketus ar prasību nepieņemt grozījumus, kuri iznīcina valstī izglītību krievu valodā. Bilingvālās izglītības aizsardzības petīcija savāca vairāk nekā 14 tūkstošus balsu un bija noraidīta Saeimas komisijā.

Piektdien Rīgā notika Vislatvijas vecāku sapulce, kurā tika izlemts izrādīt maksimālu pretošanos reformai. Sapulces dalībnieki, kuru vidū bija Krievu skolu aizsardzības štāba, Latvijas Krievu kopienas pārstāvji, žurnālisti un parasti vecāki, vērsās pie prezidenta ar lūgumu nepieņemt grozījumus.

Klusēšana - Sputnik Latvija
Latvija bagātajiem un latviešiem: krieviem jāzina sava vieta

"Saskaņas" parlamenta frakcija iepriekš vērsās pie prezidenta ar lūgumu neatbalstīt grozījumus, kā arī solīja, grozījumu pieņemšanas gadījumā, apstrīdēt tās Satversmes tiesā.

Krievijas ĀM mājas lapā publicētajā paziņojumā, izglītības reforma Latvijā tiek raksturota kā "odiozs solis", kurš tika paveikts par spīti masveida protestiem un pat Krievijas sabiedrības vēršanos pie Latvijas prezidenta, kā arī pie dažādām vadošajām pasaules tiesību aizsardzības iestādēm.    

Ziņu lente
0