Krievijas raķešu palaišanas plāni virs Baltijas jūras izraisījuši satraukumu Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovМинистерство обороны Латвии
Министерство обороны Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija pieprasījusi Krievijas militārajam atašejam detalizētu informāciju par plānotām darbībām Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā virs Baltijas jūras.

RĪGA, 30. marts – Sputnik. Latvijas Aizsardzības ministrija izsaukusi Krievijas militāro atašeju Latvijā Andreju Lobovu sakarā ar neapmierinātību par Krievijas plāniem sarīkot raķešu palaišanas treniņu virs Latvijas ekskluzīvās ekonomiskās zonas Baltijas jūrā, vēsta Aizsardzības ministrijas mājaslapa.

Krievijas Vienotās gaisa satiksmes organizēšanas sistēmas galvenais centrs iepriekš informēja Latviju, ka Krievijas Jūras spēki no 4. līdz 6. aprīlim veiks raķešu palaišanas mācības virs Latvijas ekskluzīvās ekonomiskās zonas Baltijas jūrā.

"Neraugoties uz to, ka starptautiskie līgumi Krievijai neliedz šajā teritorijā rīkot šādas mācības, tās rīcība ir izaicinoša un drīzāk uzskatāma par spēka demonstrēšanu. Tāpat šādas mācības var apdraudēt civilo kuģu un gaisa kuģu satiksmi virs Baltijas jūras," — teikts Aizsardzības ministrijas mājaslapā.

Latvija pieprasījusi atašejam detalizētu informāciju par plānotām darbībām Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā, kā arī par to, kā tiks nodrošināta drošība. Aizsardzības ministrija paziņoja Lobovam, ka Baltijas jūrai ir svarīga nozīme ekonomikai, un Krievijas rīcība kaitēs ekonomiskajai aktivitātei, kā arī palielinās incidentu risku.

ASV kaujas tanks M1A2 Abrams starptautiskās mācībās Summer Shield XIV - Sputnik Latvija
Maijā un jūnijā Latvijā notiks vērienīgas NATO mācības

Civilās aviācijas aģentūra (CAA), atbildot uz Krievijas lūgumu, piekritusi slēgt nākamnedēļ Latvijas gaisa telpu 18 km augstumā zonā, kura paredzēta Krievijas raķešu palaišanas treniņiem, vēsta Mixnews.lv.

CAA direktors Māris Gorodcovs paskaidroja, ka gaisa telpas slēgšana ir standarta procedūra, kad par to lūdz militārie speciālisti, taču līdz šim nekas līdzīgs Latvijā nav noticis.

CAA pārrunu laikā ar Krieviju izdevies izmainīt palaišanas zonu koordinātes, jo sākotnēji to bija paredzēts izvietot aktīvā gaisa ceļu krustojumā. Uz jautājumu, kādu ietekmi raķešu palaišanas radīs pasažieru pārvadājumiem, Gorodcovs atbildēja, ka pagaidām to ir grūti prognozēt, taču ir skaidrs, ka nāksies lidot apkārt konkrētai zonai.

Ziņu lente
0