Latvijas bijušais ģenerālkonsuls par Putinu: godīgs un Paula dziesmu prata padziedāt

© Sputnik / Михаил Климентьев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ Владимир Путин, 28 ноября 2017
Президент РФ Владимир Путин, 28 ноября 2017 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais Latvijas ģenerālkonsuls Sanktpēterburgā siltiem vārdiem atcerējās Vladimiru Putinu, Anatoliju Sobčaku un Dmitriju Medvedevu.

RĪGA, 28. marts — Sputnik. Bijušais Latvijas ģenerālkonsuls Sanktpēterburgā Aija Strautmane pastāstīja, ka Vladimirs Putins bija labākais no visiem, ar ko viņa strādājusi Pēterburgā. Bijusī Latvijas ĀM darbiniece Latvijas radio šovā "Aleksandr-studija" pastāstīja par vakariem viņas dzīvoklī un Putina silto attieksmi pret Raimonda Paula daiļradi.

Президент РФ Владимир Путин - Sputnik Latvija
Populārākais politiķis Latvijas televīzijā izrādījies Putins

Tagad Aija Strautmane ir etiķetes pasniedzēja, bet 90. gadu sākumā, kad tika iecelta par Latvijas ģenerālkonsuli Sanktpēterburgā, Krievijas un Latvijas attiecības bija "vēl sliktākas nekā pašlaik", taču kādu laiku pēc atbraukšanas viņai izdevies izveidot attiecības gan ar pilsētas mēru Anatoliju Sobčaku, gan ar Vladimiru Putinu.

"Lai arī Pēterburgā mani sagaidīja kā fašisti, neteikšu ka mērijā, taču arī mērijā bija daži, un pēc tam mēs kļuvām par labiem draugiem… Taču es neteikšu par Sobčaku, protams, un par Putinu – viņi bija pārāk diplomātiski, un, tā mēdz teikt, tas nebija cara cienīgi. (..) Taču esmu ļoti pateicīga Sobčakam un ļoti pateicīga Putinam, jo viņi man ļoti palīdzēja," – pastāstīja Strautmane.

Pēc bijušā ģenerālkonsula vārdiem, Putins viņas acīs bija labākais cilvēks, ar ko viņa strādājusi Sanktpēterburgā.

"Mēs tikāmies ne tikai oficiālu pasākumu ietvaros. Mēs varējām arī pasēdēt pēc tiem, gan parunāties, gan dziesmas padziedāt manā dzīvoklī, un Raimonda Paula "Vernisāža" – viņam vienmēr patika paklausīties, kā manas meitas to spēlēja un dziedāja," – stāstīja Strautmane.

ES jau ir citāta, bet Krievija atdzimst

Strautmane komentēja arī pašreizējo politisko situāciju Krievijā un Eiropas Savienībā. Pēc viņas domām, "Krievijā sākas normāla dzīve". Pēc 90. gadu grūtā perioda, PSRS sabrukuma un nepieciešamības faktiski no jauna celt ekonomiku Krievijas valdība ir guvusi gana panākumu.

"Un tas, ka dažam labam nepatīk tagadējā valdība, — tas taču nav mūžīgi. Un kādam tur ir jāsāk. Ja kāds tagad sēdētu viņa vietā, viņš rīkotos tāpat. Varbūt skarbāk," – uzskata Strautmane.

Vladimirs Putins. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Stouns par Putinu: Domā kā šaha spēlētājs un mīl sievietes

Viņa piebilda, ka pēc viņas domām, prezidenta Putina un premjerministra Medvedeva tandēms ir spēcīga godīgu un labu cilvēku komanda, kuri palīdz atdzimt Krievijai.

"Tagad ir divi cilvēki, kuri vairākus gadus strādā tandēmā. Un viņiem tandēms ir labs. Viņi jau strādāja Pēterburgā 90. gados. Kad viņš (Putins – red.) bija mēra vietnieks, tur jau strādāja Medvedevs. Tā bija laba komanda, tie bija ļoti godīgi, labi cilvēki," – atceras Strautmane.

Vienlaikus bijusī ģenerākonsule kritizēja rietumvalstu politiku attiecībās ar Krieviju.

"Politikā tā ir vienmēr, kad viens atdzimst, bet otrs mirst. (..) Kurš mirst? Es teiktu, ka Eiropa, tā jau ir novājinājusies, Eiropa jau ir citāda. Tas ir redzams. Visas pazīmes liecina par Eiropas Savienības gala sākumu. Ja pat tik unikāla, svarīga valsts kā Lielbritānija vienkārši izstājās…" – piezīmēja Strautmane.

Ziņu lente
0