Rimšēvičs Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā nodevis balss paraugu

© Latvijas Banka / Eiro monetu kalsana 31.07.2013Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs
Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ko Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) iesāks ar Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča, aizdomās turamā balsi par kukuļņemšanu.

RĪGA, 25. marts — Sputnik. Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs nodevis balss paraugu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), vēsta Mixnews.lv.

Martā Rimšēvičs viesojies KNAB, kur nodevis balss paraugu skaņas ierakstu ekspertīzei. Latvijas Bankas vadītāja balsi salīdzinās ar citiem audioierakstiem, kuri atrodas antikorupcijas biroja rīcībā. Pastāv ziņas, ka Rimšēviča telefonsarunas tika ierakstītas jau apmēram divus gadus.

Ar skaņas ierakstu ekspertīzi nodarbojas Latvijas Valsts policijas Kriminālistikas pārvalde. Šāda procedūra bieži tiek izmantota korupcijas lietu izmeklēšanā, it sevišķi, ja izmeklēšanas laikā tika ierakstītas iesaistīto personu sarunas.

Президент Банка Латвии Илмарс Римшевичс - Sputnik Latvija
Rimšēvičs iesniedzis sūdzību pret Latviju ES tiesā

Latvijas Bankas vadītāja advokāti situāciju komentēt atteicās, atsaucoties uz to, ka nevarot to darīt, kamēr notiek izmeklēšanas darbi.

Latvijas Bankas vadītājs Rimšēvičs tika aizturēts sakarā ar aizdomām par 100 tūkstošu eiro kukuļu izspiešanu un saņemšanu. Vēlāk par tādu pašu summu ierēdni atbrīvoja pret tādu pašu drošības naudu. KNAB veic datu pārbaudi par to, ka bijušais maksātnespējas administrators Māris Sprūds un augsta līmeņa finanšu sektora darbinieks izspieda kukuļus no Grigorija Guseļņikova. Associated Press intervijā baņķieris apgalvoja, ka ar kukuļu izspiešanu saistīts Rimšēvičs. Ierēdnis savu vainu noliedz.

Februāra beigās KNAB aizliedza Rimšēvičam pildīt lēmuma pieņemšanas, kontroles un uzraudzības funkcijas Latvijas Bankā. Tāpat ierēdnim aizliedza pamest valsts robežas, tādējādi ierobežojot viņa piedalīšanos Eiropas Centrālaš bankas (ECB) padomes darbā.

Savukārt martā Latvijas Bankas vadītājs vērsās ES tiesā ar sūdzību par viņa amata pilnvaru ierobežošanu. Sūdzība balstās uz tā, ka KNAB pārkāpis ES līgumu, likumu "Par Latvijas Banku" un iejaucies ECB neatkarībā ar saviem procesuālajiem lēmumiem attiecībā pret Rimšēviču. Turklāt nedz Eiropas, nedz Latvijas likums neparedz īslaicīgu atstādināšanu no amata izmeklēšanas laikā.

Rimšēviča advokāts Saulvedis Vārpiņš iepriekš ziņoja, ka uz sūdzības pamata uzsākta lieta.    

Ziņu lente
0