Rietumu banka iedrošina klientus: konti nav atņemti uz visiem laikiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rietumu bankas klientiem, kuri nonāca zem termina shell-kompānijas, lai atgrieztu savu kontu pieejamību, jāsniedz bankai virkni dokumentu.

RĪGA, 24. marts — Sputnik. Neviens nav bloķējis vai atņēmis kontus uz visiem laikiem, vienkārši ir jānoskaidro bankā noguldīto līdzekļu izcelsme, paziņoja Rietumu bankas padomes loceklis Aleksandrs Gafins radio Baltkom ēterā.

"Jā, šodien tiek veiktas klientu pārbaudes. Protams, viņi uztraucas. Taču mums ir jāizpilda kontrolējošās iestādes prasība. Neviens nav bloķējis vai atņēmis kontus uz visiem laikiem. Mums ir jānoskaidro  mūsu bankā noguldīto līdzekļu izcelsme," pateica Gafins.

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka daudzi Rietumu bankas klienti saņēma paziņojumus par to, ka viņu konti vienpusējā kārtā tiks slēgti dēļ tā, ka viņi tika klasificēti kā tā saucamās shell-kompānijas (jeb "tukšās" kompānijas), savukārt transakcijas tikmēr tiks īstenotas tikai pēc padziļinātas analīzes procedūras.

Eiro - Sputnik Latvija
Latvijas banka par 20 tūkstošiem eiro ir gatava padomāt par konta atvēršanu klientam

Saskaņā ar izdevuma The Bell datiem, iesaldēto kontu īpašniekiem, lai turpinātu operācijas, ir jāpastāsta par kompāniju: kur tā reģistrēta, vai tajā ir darbinieki. Tāpat nepieciešams sniegt informāciju par beneficiāru: vai viņš tiek uzskatīts par politiski svarīgu personu, no kurienes viņam ir šī nauda, vai viņam ir juridiskās personas. Atsevišķi klientam ir jāatskaitās par saviem darījumu partneriem, kā arī par to, kādos apstākļos viņi izveidojuši darba sakarus.

Dokumentu sarakstā, kurus jāsniedz bankai, tāpat minēts beneficiāra CV, rekomendācijas no sabiedriski pazīstamām kompānijām un parakstīts iesniegums par to, ka kompānijas īpašnieks nepārkāpj nacionālās un starptautiskās sankcijas.

Štata samazināšana sākusies jau pirms gada

Jau pirms gada Rietumu banka sāka personāla skaita samazināšanu, saprotot, ka klientu bāze samazināsies, kā arī sakarā ar operāciju apjoma daļas pāreju uz elektroniskiem veidiem, paziņoja Aleksandrs Gafins.

"Saprotot, ka klientu bāze ar laiku samazināsies, jau pirms gada mēs sākām samazināt kolektīva skaitu. Plus pie tā daļa pakalpojumu kļūst elektroniski, un ar dažiem darbiniekiem mums nākas šķirties pēc noklusējuma. Mēs to visu esam paredzējuši," pateica Gafins.

Pēc skandāla ar ABLV Bank, kuru amerikāņu Finanšu ministrijas FinCEN struktūra apsūdzēja naudas atmazgāšanā un Latvijas ierēdņu uzpirkšanā, varas iestādes piedāvāja steidzamas pārmaiņas banku sektora regulēšanā. Finanšu sektora attīstības padomes sēdē, 21. martā, tika izstrādāts tirgus atveseļošanās pasākumu plāns, saskaņā ar kuru, sākot ar pavasari Latvijas bankās tikšot aizliegta visu "tukšo" kompāniju apkalpošana. Tiem, kas jau ir klients, tiks dots pārejas periods kontu slēgšanai. Bankām, kuras apkalpo nerezidentus, nāksies samazināt to daļu līdz apmēram 5%. Tiem, kas nespēs pārkārtot biznesu atvēlētajā termiņā, nāksies aiziet no tirgus.    

Ziņu lente
0