Nerezidentu apkalpošana līdzinās tranzītam: gan viens, gan otrs mēdz būt toksisks

CC0 / pxhere / Eiro
Eiro - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vjačeslavs Dombrovskis salīdzinājis Latvijas banku biznesu, kuras apkalpo nerezidentus, ar tranzītu: pastāv risks, ka daļa viņu operāciju ir "netīras", taču arī sastāvs, kurš pārvadā kravas, piesārņo apkārtējo visi; taču tranzītā Latvija nav gatava cirst zaru, uz kura sēž, savukārt bankās gan iecerējusi "tīrīšanu".

RĪGA, 17. marts — Sputnik. Klientu-nerezidentu daļas samazināšana Latvijas bankās novedīs pie tā, ka valstī paliks vien 3-4 bankas, uzskata bijušais ekonomikas ministrs un pētījumu centra Certus direktors Vjačeslavs Dombrovskis.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēteris Putniņš iepriekš paziņojis, ka pieļaujamais nerezidentu biznesa apkalpošanas apjoms Latvijas bankās ir ap 5%. šobrīd nerezidentu daļa ir ap 40%.

Eiro - Sputnik Latvija
Latvijas banka par 20 tūkstošiem eiro ir gatava padomāt par konta atvēršanu klientam

"Iznāk, ka mums (Latvijai —red.) dots uzdevums samazināt nerezidentu daļu 8 reizes. Ir jāsaprot, ka obligāti būs atbilde. Ja runājam tieši — kritīsies valsts ienākumi no finanšu pakalpojumu eksporta," komentēja situāciju Dienas Bizness Vjačeslavs Dombrovskis.

Pēc viņa sacītā,  2016. gadā ienākumi no finanšu pakalpojuma eksporta sastādījuši 446 miljonus eiro.

"Ja paskatāmies uz pārrēķinu IKP izteiksmē, tad finanšu eksporta ieguldījums ekonomikā sastāda 1,01%, savukārt ar multiplikatora efektu — 2,37% (gandrīz 600 miljonus eiro). turklāt nerezidentu naudas samazināšana banku kontos — tas ir 7 miljardu eiro zaudējums (šobrīd nerezidentu nauda sastāda 8 miljardus eiro, un tie ir gandrīz 40% no visiem banku ieguldījumiem)," pateica Dombrovskis.

Uz jautājumu, vai Latvijai bija jāpiekrīt šim "uzdevumam", Dombrovskis atbildēja, ka tas jau ir politisks jautājums.

"Mēs dzīvojam jaunā realitātē, tādēļ tas jau ir politisks jautājums Latvijai. Nerezidentu depozīti ir finanšu pakalpojumu eksporta spoguļattēls. Tieši tā kā austrumu kravu sastāvu atrašanās uz mūsu dzelzceļa ir tranzīta politikas spoguļattēls," pateica Dombrovskis.

Eiro - Sputnik Latvija
Latvijas bankām nāksies atteikties no 7 miljardiem eiro

Pēc viņa sacītā, "kādam esot motivācija šādam lēmumam".

"Šajā motivācijā izskatās tā: šie 35%, kurus vēlas samazināt, ir klienti, kuri atmazgā naudu ar Latvijas banku starpniecību. Tas ir vērtējums, kurš iegūts saskaņā ar kaut kādu metodoloģiju vai vienkārši konkrētu lēmumu pavadošs SA paņēmiens? Nozarei ir sava veida blakusefekti — daļa pārvedumu var būt nepieķerta naudas atmazgāšana. Kāds ir šis blakusefekts procentos — nav zināms. Tieši tāpat ir ar tranzīt: kad sastāvs brauc pa  sliedēm, viņš izmanto dīzeļdegvielu un piesārņo apkārtējo vidi," pateica Dombrovskis.

Pēc eksperta domām, tuvākajā laikā Latvijas banku sektors saspiedīsies.

"Ja mēs runājam par to, ka izlemts atstāt vienu astotdaļu no nerezidentu biznesa apkalpošanas, tad var iztēloties šīs samazināšanās apjomus. Un visa banku sektora samazināšanos. Visticamāk, Latvijā paliks 3-4 bankas, vairāk vienkārši nav nepieciešams," noslēdza Dombrovskis.    

Ziņu lente
0