SS leģionāru gājienā Rīgā piedalījušies apmēram 1,5 tūkstotis cilvēku

© Sputnik / Sergey MelkonovLeģionāru dienas pasākumi Rīgā 2017. gada 16. martā
Leģionāru dienas pasākumi Rīgā 2017. gada 16. martā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kopumā, pēc Latvijas policijas paziņojuma, pasākums aizritējis mierīgi, taču pie Brīvības pieminekļa tika aizturēti divi cilvēki.

RĪGA, 17. marts — Sputnik. Saskaņā ar Latvijas policijas datiem, SS leģionāru un to atbalstītāju gājienā Rīgā piedalījušies apmēram pusotrs tūkstotis cilvēku, vēsta RIA Novosti.

"Viss aizritējis mierīgi, taču pie Brīvības pieminekļa radās daži konflikti, divi cilvēki tika aizturēti," pastāstīja policijā.

Leģionāru dienas pasākumi Rīgā 2017. gada 16. martā - Sputnik Latvija
Cīņa par Waffen SS naudu: kādēļ antifašisti zaudēja nacistiem Latvijā

Kā jau iepriekš ziņoja Sputnik Latvija, policija aizturēja ārzemnieku ar plakātu "viņi nogalināja ebrejus". Kamēr vīrieti vilka uz policijas mašīnu, viņš atkārtoja, ka viņam ir tiesības rīkot manifestāciju pret fašismu Eiropā.

Citu cilvēku aizturēja par to, ka viņš atradies alkohola reibuma stāvoklī.

Pērn gājiena laikā tika aizturēti pieci antifašisti, tostarp, divi jaunieši, kuri, pēc policijas priekšnieka sacītā, izkliedza "aizvainojošus saukļus krievu valodā" procesijas dalībniekiem. Aizvainojoši, pēc SS veterānu atbalstītāju un policijas domām, bija kliedzieni "Fašisms neies cauri!" un "Latvijas kauns!".

Neoficiāli 16. martu Latvijā uzskata par latviešu Waffen SS leģiona piemiņas dienu. Katru gadu šajā dienā Rīgā radikāli noskaņotas organizācijas rīko savus pasākumus. 2017. gadā tajos piedalījušies apmēram divi tūkstoši cilvēki.

Krievijā uzskata, ka šādu gājienu rīkošana attaisno miljoniem bojāgājušo piemiņas aizvainošanu, ignorē Nirnbergas tribunāla lēmumu, ANO Ģenerālās Asamblejas rezolūciju par nacisma godināšanas nepieļaujamību. Pēc Krievijas ĀM vadītāja Sergeja Lavrova sacītā, tas ir ES un NATO apkaunojums.

Мероприятия Дня легионеров в Риге 16 марта 2017 года - Sputnik Latvija
Latvijas Saeima atteikusies pasludināt 16. martu par oficiālo SS leģionāru dienu

Nacistiskā Vācija Otrā pasaules kara gados okupētās Latvijas teritorijā nodibināja SS latviešu leģionu no divām grenadieru divīzijām.

Nirnbergas procesā, kurā tika tiesāti nozīmīgākie nacistiskie kara noziedznieki, tika atzīts, ka SS, SD, gestapo un Vācu nacionālsociālistiskā partija ir noziedzīgas organizācijas. Par noziegumu pret cilvēci atzītas arī koncentrācijas nometnes, kuru izveidē citu starpā tika izmantoti arī SS spēki.

1943. gada 24. martā Heinrihs Himlers parakstīja pavēli, kurā tika precizēts "latviešu legiona" jēdziens — latvieši, kuri dien visos Waffen SS latviešu militārajos formējumos, ieskaitot policijas bataljonus.

1944. gada 16. martā leģiona vienības sāka kauju ar Sarkano armiju Veļikajas upes rajonā pie Ostrovas pilsētas Pleskavas apgabalā. Tieši šī iemesla dēļ Leģionāru diena Latvijā tiek atzīmēta 16. martā. Kopumā latviešu leģiona rindās bija apmēram 150 tūkstoši cilvēku.    

Ziņu lente
0