Pavasaris atnācis: Latvijas iedzīvotājus lūdz nekāpt uz ledus

© Bezvests.lvЛед на озере
Лед на озере - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas glābēji pirmie pamanījuši pavasara tuvošanos – valsts iedzīvotāji sākuši dedzināt kūlu un bezrūpīgi iziet uz plāno ledu.

RĪGA, 14. marts – Sputnik. Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) jau sniedzis palīdzību pirmajiem iekritušajiem zem ledus, vēsta Latvijas Radio.

"Šodien ugunsdzēsēji glābēji steidzās palīgā diviem cilvēkiem, kuri atradās uz ledus. Daugavā no ledus tika nocelts viens zemledus makšķernieks, kurš atradās uz bīstama ledus. Savukārt Kundziņsalā cits zemledus makšķernieks jau bija ielūzuši plānajā ledū. Pirms VUGD ierašanās citi makšķernieki bija šo cilvēku izcēluši, un glābēji nogādāja krastā," — pastāstīja Inta Palkavniece, dienesta pārstāve.

 

VUGD uzsvēra, ka atrasties uz ledus visā Latvijas teritorijā nav droši.

"Šajās brīvdienās mēs esam novērojuši, ka cilvēki izvēlas brīvdienās atrasties uz ledus. Piemēram, Kurzemes pusē uz ledus sablīvējumiem tieši jūrā, kur pastaigājušies diezgan tālu no krasta. Mēs gribētu vērst šo cilvēku uzmanību uz to, ka šādos gadījumos nevar paredzēt, cik bieži ir ledus sablīvējumos. Un, piemēram, ielūstot cilvēku var pat nepamanīja aiz sablīvējumiem," — piebilda Palkavniece.

 

Viņa atzīmēja, ka katrs cilvēks ir atbildīgs par savu drošību, un glābēji tāpat aicina neriskēt un neiziet uz kustīgā ledus. Šādas situācijas ir jāizrunā arī ar bērniem.

Savā Facebook VUGD atgādina, ka, neatkarīgi no tā, cik kārdinoši ir staigāt pa gandrīz aizsalušu ūdenstilpni vai spēlēt hokeju uz "it kā droša" ledus, tas varētu būt dzīvībai bīstami.

VUGD aicina vecākus savlaicīgi apspriest ar bērniem drošības jautājumus, kas saistīti ar uzvedību, atrodoties uz ledus. Vecākiem un citiem pieaugušajiem ir jāņem vērā fakts, ka bērni redz viņu pašu uzvedību – ja viņi ir pārgalvīgi un pārkāpj drošības noteikumus, tad arī bērni rīkosies tāpat.

Ja jūs redzat, ka bērni vai pusaudži braukā pa nedrošu ledu, tad brīdiniet viņus par briesmām. Ja jūs pamanīsiet, ka cilvēki aizgājuši pārāk tālu no krasta un jau ir ielūzuši ledū, nekavējoties zvaniet uz glābšanas dienestu 112.

 

Saskaņā ar VUGD statistiku, ziemā vairāki desmiti cilvēku regulāri ielūzt ledū un noslīkst. Pagājušajā ziemā noslīka 20 cilvēki, no ledus tika izglābti 13. šogad noslīkušo bija jau četri, izglābto bija septiņi.

Ziņu lente
0