Latvija nosodīja Sergeja Skripaļa noindēšanu un atbalstīja Lielbritāniju

© LiepājaФлаг Латвии
Флаг Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija atbalsta Lielbritānijas centienus Sergeja Skripaļa un viņa meitas noindēšanas apstākļu noskaidrošanas izmeklēšanā Solsberijas pilsētā.

RĪGA, 14. marts – Sputnik. Latvija pievienojusies Lielbritānijai vainas izteikšanai Krievijai uzbrukuma dēļ bijušajam GIP pulkvedim Sergejam Skripaļam, kurš pagājušajā nedēļā tika nogādāts ar saindēšanos slimnīcā Anglijā.

Премьер-министр Великобритании Тереза Мэй - Sputnik Latvija
Business Insider: kā Lielbritānija varētu atbildēt Krievijai

"Ārlietu ministrija kategoriski nosoda 4. martā Solsberijā, Apvienotajā Karalistē, īstenoto ķīmisko ieroču lietošanu. Nervu indes izmantošana šajā gadījumā ir uzskatāma par ķīmisko ieroču uzbrukumu, kas ir smags starptautisko normu un tiesību, tostarp Konvencijas par ķīmisko ieroču izstrādes, izgatavošanas, uzkrāšanas un pielietošanas aizliegumu un ķīmisko ieroču iznīcināšanu (Ķīmisko ieroču aizlieguma konvencija), pārkāpums.

Latvija ir gatava sniegt saviem sabiedrotajiem nepieciešamo atbalstu un strādāt pie tā, lai ES un NATO vienotos par kopīgu rīcību šajā lietā. Tiem, kas plānoja un īstenoja uzbrukumu NATO valsts teritorijā, ir jāsaņem adekvāta un stingra atbilde. Latvija atbalsta Lielbritānijas centienus notikušā nozieguma apstākļu izmeklēšanā. Šis gadījums apliecina nepieciešamību stiprināt Ķīmisko ieroču aizlieguma konvencijas ieviešanu, lai nepieļautu ķīmisko ieroču izmantošanu," — teikts oficiālajā paziņojumā.

Latvijas ĀM vadītājs Edgars Rinkēvičs precizēja, ko uzskata par vainīgu, savā Twitter.

"Pilnībā atbalstām mūsu draugu un sabiedroto Lielbritāniju lietā par militārās nervus paralizējošas vielas izmantošanu bijušā GIP oficiera noindēšanai. Lieta par Sergeja Skripaļa un viņa meitas Jūlijas noindēšanu ir acīmredzams starptautiskā likuma pārkāpums. Krievijai ir operatīvi jāsniedz pilns paskaidrojums. Savukārt ES un NATO ir jāsniedz vienota un efektīva atbilde šim noziedzīgajam aktam," — uzrakstīja viņš.

Pirmdien Lielbritānijas premjerministrs Terēza Meja paziņoja, ka ar Skripaļa noindēšanu, "visnotaļ iespējams" ir saistīta Krievija. Viņa piebilda, ka Maskavai ir laiks līdz otrdienas vakaram sniegt detalizētus situācijas skaidrojumus, un piedraudēja "nopietnākiem pasākumiem", nekā agrāk. Taču nekādus pierādījumus premjerministre nav sniegusi.

Krievijā kategoriski noliedz Londonas apsūdzības par sakariem ar Skripaļa noindēšanu. PSRS izstrādātā nervus paralizējošā gāze "Novičok" ("Jauniņais") varēja glabāties jebkurā bijušās PSRS republikas teritorijā vai arī tikt sintezēts citviet. Daudzi eksperti uzskata, ka šo provokāciju varēja sarīkot paši Lielbritānijas specdienesti.

Ziņu lente
0