Kā putni debesīs: Jūrmalas policijai nav savas ēkas

© Sputnik / Дмитрий ДубинскийЮрмальский глобус на улице Йомас
Юрмальский глобус на улице Йомас - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau ilgus gadus Jūrmalas policija nomā telpas no privātas firmas, kas pieder Rīgas kuģubūvētavas īpašniekam.

RĪGA, 12. marts — Sputnik. Jūrmalas pašvaldības policijas ēka Dubultos nepieder pilsētas domei – to izīrē Rīgas kuģubūvētavas īpašnieks Vasīlijs Meļņiks, vēsta Latvijas televīzijas pārraide De facto.

Raimonds Vējonis. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Vējonis par skandālu ar Jūrmalas mēru: viņam vajadzētu atkāpties no amata

Latvijas televīzija noskaidroja, ka pirmais ēkas īpašnieks bija Latvijas dzelzceļš (LDz). Kad ēkā ievācās Jūrmalas Pašvaldības policija, tā jau bija iznomāta privātai firmai "Kļavu centrs", kuras netieši īpašnieki ir Vasilijs Meļņiks un BO AS "Mežaparks" bijušais prezidents Valdis Garoza. Policija ir kļuvusi par apakšīrnieku. 

2010. gadā LDz nolēma pārdot ēku, taču Jūrmalas mērija izsolē nepiedalījās, un ēku izpirka vienīgais konkursa dalībnieks – "Kļavu centrs". Pašvaldības policija turpināja nomāt nekustamo īpašumu no jaunā īpašnieka. Nomas maksa – 17 eiro par kvadrātmetru.

Pirms četriem gadiem dome nolēma izīrēt arī ēkas trešo stāvu – Pilsētas attīstības departamenta vajadzībām. Nomas maksa – 15 eiro par kvadrātmetru. Savukārt dažus mēnešus pēc līguma slēgšanas "Kļavu centrs" valdes loceklis Aleksandrs Čerņavskis ziedoja 5 tūkstošus eiro Jūrmalas mēra Gata Trukšņa partijai – Zaļo un zemnieku savienībai.

Jāpiebilst, ka tieši partiju finansēšanas likuma pārkāpumu dēļ Truksnis tika arestēts un atstādināts no amata 2016. gadā, taču tas viņu nekavēja no jauna sēsties mēra krēslā pēc pašvaldību vēlēšanām 2017. gadā.

Пистолеты - Sputnik Latvija
Olaines Policijas vadītājs pazaudējis divas pistoles

Raidījums De facto aplēsa zaudējumus, ko mērija nes, īrējot ēku. Šo nekustamo īpašumu būtu iespējams nopirkt apmēram par 400 tūkst. eiro. Parēķinot, cik pilsēta jau ir samaksājusi par nomu un cik vēl samaksās (līgums noslēgts līdz 2026. gadam), sanāk vairāk nekā 2 miljoni eiro.

De facto vērsās Jūrmalas domē ar lūgumu ierakstīt interviju ar speciālistu, kurš varētu pamatot pilsētas vadības lēmumus, taču dome lūgumu noraidīja.

Pilsētas vadība saka: viņi nevarēja piedalīties izsolē, jo likums liek pašvaldībām veikt pirkumus par zemāko cenu. Taču pat Valsts kontrole skaidro, ka nepārmet pašvaldībām piedalīšanos izsolēs.

"Svarīgi, lai pašvaldība salīdzinātu cenu, par ko varētu veikt pirkumu, un nomas maksu," – pārraidē piebilda Valsts padomes loceklis Edgars Korčagins.

Ziņu lente
0