Borovkovs: ASV "aprok" bankas Latvijā, bet tā tikai noliec galvu

© Foto : PolitseiEiro čemodānā
Eiro čemodānā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Fakts, ka Latvijā beidz darbu banka, kuru ASV apsūdzēja par naudas atmazgāšanu, taču nesniedza nekādus pierādījumus, liecina, ka Latvija nav neatkarīga valsts.

RĪGA, 10. marts — Sputnik. Pēc būtības, Latvijā maksātnespējas administratori ir kļuvuši par "kapračiem" un saņem lielākas algas nekā uzņēmēji. Šajā situācijā ABLV Bank lēmumam izšķirties par pašlikvidāciju var tikai aplaudēt, jo patlaban visi saprot, cik tas ir "trekns kumoss". Tā avīzei Dienas Bizness nesenos skandālus Latvijas finanšu sistēmā komentēja Latvijas Juristu biedrības prezidents Aivars Borovkovs.

"Kaprači" ar lielām algām

9. martā noskaidrojās, ka maksātnespējīgā uzņēmuma "Liepājas metalurgs" administrators Guntars Koris zaudējis maksātnespējas administratora sertifikātu, jo nav varējis nokārtot eksāmenu. Taču iepriekš viņš čakli pārdevis "Liepājas metalurga" īpašumu. Aizvadītajā gadā troksni sacēla stāsts par maksātnespējas administratoru Ilmāra Krūma un Māra Sprūda aizturēšanu. Lieta saistīta ar Trasta komercbankas likvidācijas procesu. Administratoriem inkriminēta izspiešana organizētā grupā un noziedzīgā ceļā iegūtu līdzekļu legalizācija.

Eiro - Sputnik Latvija
Zatlers: Latvijā arī naudas čemodāna nodošana nav kukuļošana

Komentējot šos gadījumus, Borovkovs paziņoja, ka biznesa vide Latvijā ir izkropļota.

"Pie mums maksātnespējas administratori, tiesu izpildītāji un pārējie pamanās pelnīt vairāk nekā godīgie biznesmeņi. Pēc būtības, viņi ir "kaprači" ar lielām algām. Un kapraču pie mums ir vairāk nekā to, kuri strādā," — sūdzējās Latvijas Juristu biedrības prezidents.

Pēc viņa domām, tāda sistēma izveidojusies jau sen.

"Pie mums sākotnēji daudz kas bija nepareizi. Latvijā vienmēr ir bijuši uzņēmīgi cilvēki, kuri, visticamāk, bija tuvi politiskajām kustībām, tāpēc varēja ātri orientēties, kur un ko var pagrābt. Ar privatizāciju taču bija tas pats. Kamēr pastāvēs kapitāls, to vienmēr centīsies sadalīt. Godīgi vai ne — tas jau ir cits jautājums," — atzimēja Borovkovs.

Pēc eksperta domām, lēmums ierobežot maksātnespējas administratoru atalgojuma apmērus neko nedos.

"Tas ir finanšu ministres dvēseles kliedziens, kura to ieteica. Patiešām, kā gan nabaga administrators iztiks ar 100 tūkstošiem eiro mēnesī, viņš taču tik daudz strādā! Bet nopietni sakot, tas ir īstākais tautas genocīds un mums droši vien pienācis laiks iziet ielās," — paziņoja Borovkovs.

Pēc jurista domām, administratoru atalgojums ir jāsaista ar uzņēmuma saglabāšanas, nevis likvidācijas jautājumu. Ja izdevies glābt kompāniju un tās aktīvus, — lai saņem par to naudu. Ja ne, — nesaņem neko.

"Kāds ir maksātnespējas administratora uzdevums? Sagrābt, saplosīt, iznīcināt, — viņš saka. — Neviens vispār nerunā par kompānijas saglabāšanu. Kad pie mums sāks vispirms domāt par to, nevienam nebūs žēl naudas administratoriem."

ABLV Bank lieta

No šī viedokļā ABLV bankas lēmums iet pa pašlikvidācijas ceļu var kļūt par precedentu citām kompānijām, uzskata Borovkovs.

"Šim lēmumam var aplaudēt, kājas stāvot. Tas ir lielisks un gudrs gājiens, kas palīdzēs neizlaupīt bankas īpašumu. Ceru, ka ABLV ļaus likvidēties pašiem, ja neiejauksies vēl kādi "tumšie spēki". Pašlaik taču visi saprot, cik tas ir "trekns" kumoss, it īpaši pirms vēlēšanām. Tur taču var peldēties naudā," - atzīmēja jurists.

Jautājumā par pašu situāciju ar apsūdzībām pret ABLV Bank naudas atmazgāšanā un kukuļošanā, Borovkovs atzīmēja, ka viņam trūkst pieklājīgu vārdu. Pēc jurista domām, fakts, ka Latvija noliec galvu ASV priekšā, liecina, ka valsts nav neatkarīga.

Лиепайский металлург цех металлопроката - Sputnik Latvija
Sākas Liepājas metalurga mantas izsoles

"Atbrauca pie mums cilvēki no FinCen un paziņoja, ka viņiem nepatīk vēl desmit mūsu bankas, — saka Borovkovs. — Piedodiet, varbūt man arī kaut kas nepatīk. Un tad? Sauksim taču lietas īstajos vārdos. Atzīsim godīgi, ka mēs vairs savu valsti nepārvaldām," — teica jurists.

Pie tam viņš atgādināja, ka vēsture virzās lokos un laiks tādīs, kas Latviju sagaida tālāk.

"Vēsture liecina, ka mākslīgi veidotas savienības nav mūžīgas. Mūsu gadījumā iznācis uzskatāmi: viena savienība (PSRS — red.) aizgāja viņā saulē, un to tūlīt nomainīja cita (ES — red.). Atmetot ideoloģiju, šo savienību uzbūves princips ir viens un tas pats, — mēs deleģējam kādam savas tiesības. Es visu saprotu: ja par to runāt pārāk bieži, izklausās kā bezjēdzīga dīkšana. Bet dzīve no tā nemainās," — uzskata Borovkovs. 

Ziņu lente
0