Tūrists tērē 54 eiro, biznesmenis – 390: Latvijai iesaka izdarīt secinājumus

© Sputnik / Дмитрий АстаховМужчина закрывает портфель
Мужчина закрывает портфель - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija varētu nopelnīt līdz 30 miljoniem eiro gadā, attīstot biznesa tūrismu, uzskata nozares pārstāvji.

RĪGA, 6. marts – Sputnik. Latvijas tūrisma nozares pārstāvji piedāvā varas iestādēm attīstīt valstī lietišķo tūrismu – ja atpūtnieki dienā tērē 54 eiro, tad konferences dalībnieki – 390 eiro, raksta Dienas Bizness. Gada ienākumi Latvijā no lielu starptautisku konferenču rīkošanas varētu sastādīt 30 miljonus eiro.

Рига - Sputnik Latvija
Biznesa vārti: kā Latvija nekļuva par tiltu starp Eiropu un Krieviju

Latvijas Kongresu birojs, Latvijas Tūrisma aģentu un tūroperatoru asociācija un Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija nosūtīja atklātu vēstuli premjerministram Mārim Kučinskim, finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai un ekonomikas ministram Arvilam Ašeradenam, kurā piedāvā izveidot Rīgā starptautiska līmeņa preses konferenču centru.

Tūrisma nozares pārstāvji atzīmē, ka Latvijā palielinās starptautisku konferenču skaits – ja 2012. gadā tika sarīkoti 29 lieli pasākumi, tad 2015. gadā – jau 58. Taču Rīga var uzņemt augstākajā līmenī tikai konferences līdz 500 cilvēkiem, un tas ir būtisks ierobežojums. Uz konferenču centra izveidošanu galvaspilsētā, kurš spētu uzņemt līdz 2 tūkstošiem cilvēku, norāda arī starptautiski eksperti.

Daudzas pasaules pilsētas un valstis konkurē savā starpā, lai iegūtu tiesības rīkot lielus pasākumus, jo to dalībnieki tērē vairāk naudas, nekā atpūtnieki. Piemēram, 2016. gadā atpūtnieki vidēji tērēja 54 eiro dienā, tikmēr pasākumu dalībnieki — 390 eiro, teikts vēstulē.

Potenciālais lietišķā tūrisma ieguldījums valsts ekonomikā varētu sastādīt līdz 30 miljoniem eiro gadā, ņemot vērā budžeta ieņēmumus no PVN un pasākumu dalībnieku iztērēto līdzekļu apjomu.

Крыши старого города в Риге в Латвии - Sputnik Latvija
Latviju apmeklē arvien vairāk biznesa tūristu

Atsaucoties uz citām valstīm, vēstules autori norāda, ka, piemēram, Prāgā, Krakovā, Reikjavīkā, Stokholmā lieli konferenču centri atrodas valsts vai pašvaldību uzraudzībā, vai arī tos uztur sabiedrības sektors.

Iepriekš Rīgas tūrisma attīstības biroja (RTAB) Meet Riga zīmola direktors Aigars Smiltāns novērtēja lietišķā tūrisma pieauguma līmeni 2017. gadā par 7-12%. Viņš atzīmēja, ka galvenā priekšrocība biznesa tūristiem Latvijā kopumā un Rīgā ir cenas un pakalpojumu kvalitātes laba attiecība. Tāpat pozitīvu ietekmi uz biznesa tūrismu rada labi attīstīta Latvijas galvaspilsētas aviosatiksme ar citām Eiropas pilsētām un drošība Rīgā.

Pie trūkumiem, kuri traucē attīstībai, Smiltāns pieskaitīja mūsdienīga un liela daudzfunkcionāla konferenču centra trūkumu Latvijā, kā arī avioreisu nepietiekamību starp Latviju un Lielbritāniju – biznesa tūristi nevēlas lidot ar zemo cenu aviolīniju reisiem.

Ziņu lente
0