Šadurskis: bērni varēs iet skolā no septiņu gadu vecuma

© Foto : Reinis Inkēns, Saeimas AdministrācijaМинистр образования и науки Карлис Шадурскис
Министр образования и науки Карлис Шадурскис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas vecāki arī turpmāk drīkstēs sūtīt bērnus uz skolu no septiņu gadu vecuma, taču mācību standarti tiks pielāgoti mācību uzsākšanai no sešu gadu vecuma.

RĪGA, 6. marts – Sputnik. Kaut arī tagad standarti tiek izstrādāti tādā veidā, lai bērni uzsāktu mācības pirmajā klasē no sešu gadu vecuma, tas nenozīmē, ka vecāki nevarēs sūtīt bērnus mācīties septiņu gadu vecumā, paziņoja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis raidījuma Rīta panorāma ēterā Latvijas Televīzijā.

Bērns vācu valodas nodarbībā skolā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvieši nevēlas sūtīt bērnus skolā no sešu gadu vecuma

2016. gadā Šadurskis piedāvāja pāriet pie izglītības no sešu gadu vecuma. Iniciatīva izraisīja sašutuma vilni no vecāku puses, to kritizēja arī Izglītības darbinieku arodbiedrība. Vairāk nekā 10 tūkstoši latviešu parakstīja petīciju par līdzšinējā vecuma saglabāšanu skolas gaitu uzsākšanai sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv.

Pēc ministra sacītā, jau šobrīd vecāki drīkst sūtīt bērnus uz skolu no sešiem gadiem, kaut gan normālais vecums tām ir septiņi gadi.

Šadurskis paziņoja, ka ministrija vēlas izvērst šo praksi. Par normālu pirmklasnieka vecumu kļūs seši gadi, taču, ja vecāki vēlas, bērns var sākt iet uz skolu arī gadu vēlāk, no septiņiem gadiem – tas, kas šobrīd notiek pēc noklusējuma. Taču ir jāsaprot, ka mācību standarts tiek izstrādāts sešu gadu vecumam, un mācības vienkārši tiks uzsāktas agrāk.

Šīs iniciatīvas kritiku viņš skaidroja ar to, ka ja kāds ko nesaprot, viņš to vienmēr kritizē. Pēc viņa sacītā, mācību uzsākšana skolās no sešu gadu vecuma ir viena no Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (ESAO) rekomendācijām, turklāt, šajā jautājumā ir jāvadās arī pēc pedagoģijas apsvērumiem.

Pēc ministra sacītā, šajā vecumā bērni uztver jaunas lietas daudz vairāk un labāk apgūst informāciju. To saprot gan pedagogi, gan ESAO.

Viņš apgalvo, ka tiem, kas sāks iet skolā sešu gadu vecumā, tiks radīta labvēlīga vide, savukārt vecākiem nav pamata uztraukumam.

Ziņu lente
0