Korupcijas apkarošanas birojs – pret Saeimas deputātu brīvību ierobežošanu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atklāts balsojums prezidenta vēlēšanās Latvijā varētu ietekmēt deputātu izvēles brīvību, uzskata Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītājs Jēkabs Straume.

RĪGA, 5. marts — Sputnik. Pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja Jēkaba Straumes domām, būtu nopietni jāpārdomā, vai ieviest atklātu balsojumu prezidenta vēlēšanās, vēsta Mixnews.lv.

Straume paziņoja, ka birojs pagaidām tikai iesaka deputātiem izvērtēt jautājumu un kardinālu nostāju par atklātu balsošanu prezidenta vēlēšanās Latvijā nav ieņēmis. KNAB vadītājs pievērsa uzmanību tam, ka slēgtā balsojumā katrs deputāts var balsot tā, kā vēlas, — viņam ir pilnīga izvēles brīvība, bet atklāts balsojums liek šo brīvību apšaubīt.

"Es nesaku, ka nevajag šādu kārtību, taču ir diezgan rūpīgi jāizvērtē plusi un mīnusi. Arguments par vēlēšanu procesa caurspīdīgumu ir atbalstāms, taču tajā pašā laikā jāpaskatās no otras puses – jāpadomā par deputātu lielāku brīvību savā izvēlē," — uzsvēra Straume, atzīmējot, ka lēmums par vēlēšanu kārtības izvēli neatbilst viņa kompetencei.

2017. gada septembrī Saeima uzdeva Juridiskajai komisijai izvērtēt iedzīvotāju kolektīvo iesniegumu ar lūgumu ieviest atklātu balsojumu Latvijas prezidenta vēlēšanās. Lielākā daļa Juridiskās komisijas locekļu iniciatīvu atbalstīja. Pret to balsoja tikai Zaļo un zemnieku savienības, kā arī partijas "No sirds Latvijai" deputāti.

Par ko KNAB darbinieki saņem prēmijas - Sputnik Latvija
Par ko KNAB darbinieki saņem prēmijas

Atbildīgajai darba grupai, ko veidos frakciju pārstāvji, tagad jāapspriež atbilstoši Satversmes grozījumi un jāiesniedz savi piedāvājumi līdz marta vidum.

Jāpiebilst, ka iniciatīva nesastapa nepieciešamo atbalstu Saeimā. Parlamenta Juridiskās komisijas priekšsēdētājs un Nacionālās apvienības Visu Latvijai! — Tēvzemei un Brīvībai/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš atzīmēja, ka deputātu nevēlēšanās parādīt sabiedrībai, par ko viņi balsojuši, kā arī paskaidrot savu izvēli valsts vadītāja postenim, tikai palielina plaisu tautas un parlamenta starpā.

Ziņu lente
0