Lembergs: Latvijai ir jāiesniedz nota ASV un jāzvana Trampam, nevis jāvaino Krievija

© Sputnik / Sergey MelkonovLembergs
Lembergs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņu FinCEN tā vietā, lai publiski paziņotu par pretenzijām pret ABLV Bank, bija jānodod informācija ECB, kura ir Latvijas banku uzraudzības iestāde, uzskata Ventspils mērs Aivars Lembergs.

RĪGA, 1. marts — Sputnik. Latvijas ĀM ir jāiesniedz protesta nota ASV, savukārt premjerministram Mārim Kučinskim ir jāzvana Donaldam Trampam un jājautā, priekš kam amerikāņi publiski iznīcina trešo lielāko banku, apdraudot visas valsts finanšu sistēmas stabilitāti, taču tā vietā daudzi Latvijā kliedz: "Ai-ai-ai, krievi!" Šādu paziņojumu sakarā ar ABLV Bank situāciju izdarīja Ventspils mērs Aivars Lembergs, raksta avīze Dienas Bizness.

Pēc Aivara Lemberga domām, tas, ka FinCEN izdarīja publisku paziņojumu sakarā ar aizdomām pret ABLV tā vietā, lai nosūtītu informāciju Eiropas Centrālajai bankai, liecina par to, ka amerikāni vēlas padzīt viņu no tirgus.

Офис банка ABLV - Sputnik Latvija
ABLV Bank krahs Latvijai varētu izmaksāt 8 miljardus eiro

"ASV Finanšu ministrija nav mūsu un arī Eiropas uzraudzības iestāde. Tā kā atrodamies eirozonā, mūsu bankas kontrolē Eiropas Centrālā banka. Un te lūk FinCEN kaut ko tur atklāja un sastādīja ziņojumu. Kur tas jāsūta? Izskatās loģiski, ka jāsūta to uz Eiropas Centrālo banku. Vai šim ziņojumam ir jābūt publiskam? Protams, ka nē. Ir taču skaidrs, ka ziņojums ir komercnoslēpums un nav publisks, kuru jāpavada ar grifu "slepeni" vai " tikai iekšējam lietojumam"," paziņoja Lembergs.

Ventspils mērs uzsvēra, ka šāda svarīguma dokumenti nekad netiek publicēti atklātā pieejamībā, jo šāda informācija var nopietni ietekmēt finanšu tirgus. Taču ASV padarīja šo informāciju par sabiedrības ziņu.

Lembergs ir pārliecināts: tas, ar kādu ātrumu šis FinCEN dokuments parādījās Latvijas informācijas aģentūrās, liecina tikai par to, ka ASV bija izdevīgi to izplatīt pēc iespējas ātrāk.

"FinCEN dod bankai 60 dienas trūkumu novēršanai. Ja parādās šāds formulējums, tad vēl jo vairāk šim FinCen ziņojumam ir jābūt konfidenciālam. Ja svarīgi, lai banka sevi sakārto, tad nav ko taisīt šovu! Atbilde ir: tas bija jāizdara tikai priekš tam, lai padzītu šo banku no tirgus," paziņoja Lembergs.

Viņš ir pārsteigts par Latvijas varas iestāžu reakciju uz skandālu — valdība centās pārlikt amerikāņu atbildību par trieciena radīšanu Latvijas imidžam uz trešo pusi.

"Ko pateica valdības vadītājs? Ka noticis izplānots trieciens Latvijas imidžam. Nu labi, tad vajadzēja pacelt telefonu un zvanīt Donaldam Trampam. Un jāpajautā viņam: "Ko jūs vispār darāt? Kādēļ jūs apdraudat mūsu mūsu stabilitāti un drošību? Jūs taču it kā esat mūsu sabiedrotie." Iedomājieties, ja Krievijas Federācijas Finanšu ministrija būtu šādu ziņojumu taisījusi! Jo pat tagad, kad Krievijai ar to nav nekāda sakara, daudzi atkal kliedz: "Ai-ai-ai, krievi!"," pateica Ventspils mērs.

Pēc viņa domām, Latvijas ĀM pienācis laiks izteikt protesta notu ASV un jāuzdod viņiem jautājums, kādēļ viņi tā rīkojas.

Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
VID: 85 uzņēmumi nevar samaksāt nodokļus ABLV likvidēšanas dēļ

"Bet ministrija to nesūtīs, tāpēc, ka ir gļēvi un nav gatavi aizstāvēt Latvijas nacionālās intereses," noslēgumā pateica latviešu politiķis.

Iepriekš Sputnik Latvija paziņoja, ka 13. februārī FinCEN Finanšu noziegumu novēršanas tīkls, kurš atrodas ASV Finanšu ministrijas uzraudzībā, paziņoja, ka tur aizdomās Latvijas ABLV Bank naudas atmazgāšanā un piedāvāja bloķēt tā korespondentu kontus dolāros. Pēc FinCEN ziņojumiem top zināms, ka banka bijusi saistīta ar Ziemeļkorejas ieroču programmu. Tāpat FinCEN paziņojumā tiek runāts, ka Latvijas ABLV Bank vadība uzpirkusi ierēdņus. Bankā apsūdzības nosauca par "neredzētu apmelošanu".

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), izpildot Eiropas Centrālās bankas (ECB) instrukciju, vēlāk ieviesa ierobežojumus ABLV Bank maksājumu operācijām, kuras aizliedza bankai veikt debeta operācijas klientu kontos jebkurā valūtā, kā arī izdeva rīkojumu, ka bankā iestājusies ieguldījumu nepieejamība.

Дана Рейзниеце-Озола - Sputnik Latvija
Reizniece-Ozola sveic ABLV lēmumu par pašlikvidāciju

Naktī uz 24. februāri ABLV Bank izplatīja paziņojumu, kurā teikts, ka drīzumā varētu tikt iniciēts bankas likvidācijas process. Par iemeslu ABLV Bank nosauca Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes lēmumu "Par ieguldījumu nepieejamības iestāšanos", kurš saistīts ar 19. februārī regulatoru noteikto maksājumu aizliegumu, kuru, pēc FKTK domām, nav pamata pārskatīt.

ECB noteica bankai termiņu, kādā ABLV Bank ir jāpierāda, ka tai ir miljards eiro skaidrā naudā Latvijas Bankas kasēs, kas ir standarts skaitlis Bankai, kura izjūt grūtības. ABLV Bank izrādījās ievērojami mazāk līdzekļu — ap 700 miljoniem eiro.

24. februārī ECB publicēja paziņojumu par to, ka ABLV Bank tiks likvidēta saskaņā ar Latvijas likumu. ECB valde konstatēja, ka nav nepieciešamības noregulēt situāciju ABLV Bank, jo tas neatbilst sabiedrības interesēm.    

Ziņu lente
0