Latvijas IKP parādījis rekordlielu pieaugumu pēdējo sešu gadu laikā

CC0 / pxhere / Eiro
Eiro - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirmo reizi esošajās cenās eksporta un importa apjoms pārsniedza 16 miljardus eiro katrs.

RĪGA, 1. marts — Sputnik. Latvijas iekšējais kopprodukts (IKP) 2017. gadā palielinājies par 4,5%, kas kļuva par lielāko pieaugumu pēdējo sešu gadu laikā, vēsta Centrālā statistikas pārvalde.

​2017. gada ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar analoģisku periodu 2016. gadā, Latvijas IKP, pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem, pieaudzis par 4,2%, savukārt, salīdzinot ar 2017. gada trešo ceturksni, pēc sezonāli un kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzinājuma cenās, par 0,3%.

Здание банка ABLV - Sputnik Latvija
Dombrovskis izvērtēja, cik IKP pazaudēs Latvija ABLV likvidācijas dēļ

2017. gadā Latvijas IKP faktiskajās cenās sastādīja 26,9 miljardus eiro, tostarp, ceturtajā ceturksnī — 7,2 miljardus eiro.

Pērn, salīdzinot ar 2016. gadu, par 18% palielinājās ražošanas apjomi ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē, tostarp, kūdras ieguvē — par 13%, karjeru izstrādē — par 33%. Izaugsme pārstrādes rūpniecībā sastādījusi 8%, tostarp, pārtikas produktu ražošanā — 4%, koksnes un tās izstrādājumu ražošanā — 2%, gatavo metāla izstrādājumu ražošanā — 14%. Celtniecības produkcijas apjomi palielinājušies par 19%, mazumtirdzniecība — par 4%. Pieaugums transporta un noliktavu uzglabāšanas nozarē sastādījis 7%, informācijas un komunikācijas pakalpojumu nozarē — 6%.

Ražošanas, transporta un noliktavu glabāšanas apjomu izaugsme kļuvusi par lielāko kopš 2011. gada.

Finanšu un apdrošināšanas nozarē atzīmēts kritums par 17%, nekustamo īpašumu darījumu apjomi 2017. gadā saglabājušies 2016. gad līmenī. Pārtikas nodokļu apjomi (pievienotās vērtības nodoklis, akcīzes un muitas nodokļi) pērn pieauga par 3%.

Eiro statuja pie Eiropas Parlamenta ēkas - Sputnik Latvija
Latviju varētu lūgt palielināt iemaksas Eiropas Savienības budžetā

Preču un pakalpojumu eksporta apjoms 2017. gadā palielinājies par 4%, tostarp, preču eksports — par 5%, pakalpojumi — par 3%. galvenās eksporta preces pērn bija koksne un tās izstrādājumi (izņemot mēbeles), elektroiekārtas un elektroierīces un to detaļas.

Preču un pakalpojumu imports pieaudzis par 9%, tostarp, preces — par 10%, pakalpojumi — par 6%. lielākoties tika importēti mehānismi, mehāniskās ierīces, elektroiekārtas, elektroierīces un to detaļas.

Pirmo reizi esošajās cenās eksporta un importa apjoms pārsniedza 16 miljardus eiro katrs.

2017. gadā, salīdzinot ar 2016. gadu, faktiskajās cenās par 8% palielinājusies kopējā strādnieku alga.

Kopējie mājsaimniecību izdevumi gada laikā palielinājušies par 5%, kas kļuva par rekordlielu rādītāju pēdējo 10 gadu garumā. Valdības izdevumi palielinājušies par 4%.

Ziņu lente
0