Latvijas politiķis stāsta, kas varētu nopietni ietekmēt nacionālo ekonomiku

© Sputnik / Sergey MelkonovЛидер партии "Согласие" Янис Урбанович перез зданием Сейма
Лидер партии Согласие Янис Урбанович перез зданием Сейма - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Saeimas deputāts no partijas "Saskaņa" Jānis Urbanovičs norādīja, ka bankas ABLV likvidācija smagi ietekmēs banku sistēmu un ekonomiku Latvijā.

RĪGA, 25. februāris – Sputnik. Bankas ABLV likvidācija smagi ietekmēs Latvijas banku sistēmu un ekonomiku, intervijā radiostacijai Baltkom pastāstīja partijas "Saskaņa" parlamenta frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs, vēsta RIA Novosti.

"Domāju, ka tagad jāizvēlas: klusiņām likvidēt akcionārus vai tiesāties. Jebkuru globālu banku iespējams iznīcināt, sējot aizdomas klientu prātos par iestādes nedrošību. Rimšēvičs ilgi nosodīja Norvik Banka un ABLV, teica, ka tajās notiekot netīras operācijas. Tas ir smags trieciens banku sistēmai. Tas ir trieciens ekonomikai – nauda aizies no valsts, un mēs atgriezīsimies pie trīslitru burkām," – teica Urbanovičs.

Eiropas Centrālā banka (ECB) 24. februārī informēja, ka ABLV Bank tiks likvidēta saskaņā ar Latvijas likumiem, jo bankas glābšana neesot sabiedrības interesēs.

ECB vietnē publicētā informācija liecina, ka jau 23. februārī tā pieņēma lēmumu par ABLV Bank un tās meitasuzņēmuma Luksemburgā – ABLV Bank Luxembourg likvidāciju atbilstoši Eiropas banku savienības kontroles mehānisma regulu.

В хранилище банка - Sputnik Latvija
Pēc Rimšēviča aizturēšanas Guseļņikovs noalgojis apsardzi

Iepriekš Finanšu noziegumu novēršanas tīkls FinCEN, kurš atrodas ASV Finanšu ministrijas pakļautībā, paziņoja, ka tur aizdomās Latvijas ABLV Bank par naudas atmazgāšanu, un piedāvāja bloķēt tās korespondenta kontus dolāros. No FinCEN paziņojuma izriet, ka banka bijusi saistīta ar Ziemeļkorejas ieroču programmu. Tāpat FinCEN paziņojumā teikts, ka Latvijas ABLV Bank vadība uzpirka ierēdņus, kad viņu augstā riska biznesam draudēja ar tiesībaizsardzības rīcību.

Nedēļas laikā pēc FinCEN paziņojuma par iespējamajām sankcijām pret Latvijas ABLV Bank, no bankas izvesti 600 miljoni eiro. FKTK, pildot ECB instrukciju, nolēma uz laiku ieviest ierobežojumus ABLV Bank maksājumiem, liedzot veikt debeta operācijas klientu kontos jebkurā valūtā.

Sestdien Latvijas FKTK pieņēma lēmumu par ieguldījumu nepieejamību, lai nodrošinātu garantēto kompensāciju izmaksu bankas klientiem, jo ECB nedeva rīkojumu atcelt bankai noteiktos maksājumu ierobežojumus. Ieguldījumu nepieejamība iestājas, ja FKTK konstatē, ka banka nespēj izmaksāt klientiem to kontos esošos līdzekļus.

Ziņu lente
0