Latvijas restorānu īpašnieki piedāvā nozares PVN samazināt četras reizes

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas restorānu īpašniekus nospiež pārāk lielais nodokļu slogs, bez kura samazināšanas pat vislabākajiem nozarē būs grūti iziet no "pelēkās zonas".

RĪGA, 20. februāris — Sputnik. Latvijas Restorānu biedrība (LRB) preses konferencē izsludinājusi par sadarbības uzsākšanu ar Valsts Ieņēmumu dienestu (VID), Finanšu ministriju un Ekonomikas ministriju, raksta rus.db.lv.

Sadarbība izpaudīsies četru darba grupu izveidošanā, kuras strādās sekojošajos virzienos: uzņēmējdarbības vides sakārtošana, cilvēku resursi, izejvielu un citi resursi, mārketings un tūristu piesaistīšana.

Овощной павильон рынка в Риге - Sputnik Latvija
Dārzeņi Latvijā ir dārgākie Baltijā – PVN samazināšana nav līdzējusi

Tāpat LRB piedāvā samazināt PVN likmi restorānu nozarei līdz 5%.

Pēc LRB finanšu konsultanta Andreja Grigoļunoviča sacītā, pat pēc nodokļu reformas ieviešanas Latvijā paliek vislielākais nodokļu slogs Baltijas valstu vidū un viens no lielākajiem Eiropas Savienībā un sastāda 21%, kamēr 16 no 27 ES valstīm tiek piemērota pazemināta PVN likme, savukārt vidējā likme sastāda 14,5%.

Darba spēka nodokļu slogs Latvijā arī ir augstāks, nekā kaimiņiem. Tā, piemēram, lai restorāna darbiniekam izmaksātu uz rokām darba algu 500 eiro apmērā, uzņēmumam ir jāsamaksā valstij nodokļos vēl 66,2% no šīs summas. Savukārt Lietuvā un Igaunijā darba spēka nodokļu slogs 500 eiro summai sastāda attiecīgi 58,2% un 38,8%.

Eiro - Sputnik Latvija
Latvijas jaunieši pirmajā darba vietā vēlas saņemt algu 1000 eiro apmērā

Citu piedāvājumu vidū, kurus izvirzīja LRB, ir darba spēka pieejamības uzlabošana, darba spēka augsto nodokļu pārskatīšana, darba algas pazemināšana ārvalstu strādniekiem līdz vidējai nozares algai un dubultās likmes atcelšana par darbu svētku dienās un paaugstinātas virsstundu apmaksas.

Pērn 30 sabiedriskās ēdināšanas industrijas pārstāvji, tostarp, restorāni: Pagalms, Trīs pavāri, Madam Brioš, Orizzionte, Golden Coffee un tā tālāk, nosūtīja kolektīvo vēstuli Saeimai ar lūgumu ieviest grozījumus PVN likuma 42. pantā un iekļaut papildus punktu par sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu likmes samazināšanu, izņemot alkoholisko dzērienu pārdošanu. Taču Saeimas Budžeta un finanšu komisija nobalsoja pret grozījumiem.    

Ziņu lente
0