Kā atrast darbu Latvijā finanšu nozarē: mācieties krievu valodu

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasKomercbankas glabātuvē
Komercbankas glabātuvē - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Labu darbu finanšu nozarē Latvijā var atrast, ja samazināt cerības un ambīcijas, iemācīties strādāt un labi pārvaldīt krievu valodu.

RĪGA, 7. februāris — Sputnik. Par to, kā bankas risina pieredzējušu darbinieku trūkuma problēmu, kādas īpašības nepieciešamas finanšu speciālistiem un kāpēc ir svarīgi prast krievu valodu, intervijā Latvijas radio 4 pastāstīja bankas AB.LV personāla nodaļas vadītāja Dace Rūķīte-Kariņa.

Viņa norādīja, ka finanšu sektorā, tāpat kā visā darba tirgū, jau vairākus gadus alga nav galvenais stimuls. Darbinieku galvenā motivācija pēdējos gados ir interesants darbs, kompānijas reputācija un elastīgs darba laiks, tostarp arī iespēja strādāt attālināti.

Официантка в кафе - Sputnik Latvija
VVC: latviešiem ir jātiesājas par krievu valodas prasībām darbā

Darbaspēka kvalifikācijas jautājums patlaban ir ļoti sāpīgs, pastāstīja Rūķīte-Kariņa, un finanšu nozare nav izņēmums. Šobrīd situācija biznesā pieprasa vismaz divu valodu zināšanas lietišķā līmenī, bet ideālā situācijā kandidātam vajadzīgas trīs "darba" valodas: latviešu, krievu un angļu.

Pēc viņas domām, pastāv vairāki iemesli, kāpēc Latvijā jauno speciālistu kvalifikācija ir zema. Lielākā daļa augstskolu Latvijā nedod reālas zināšanas, taču galvenais — pat labāko un prestižāko Latvijas augstskolu absolventi neprot pielietot iegūtās zināšanas praksē.

Darba devējam atliek tikai pieņemt darbā studentus ar minimālu pieredzi un audzināt viņus no paša sākuma, piemēram, no lietvežu posteņa līdz privāto baņķieru asistentu vietām. Bankā AB.LV vismaz divi darbinieki no jauniem studentiem izauguši līdz direktoru un valdes locekļu līmenim.

Mācieties strādāt

Rūķīte-Kariņa vērsās pie mācību iestāžu audzēkņiem, it īpaši pie absolventiem un studentiem. Viņa ieteica netērēt velti laiku vasaras brīvdienās un atpūtas vietā gūt darba pieredzi, vienalga, kādā amatā. Pēc tam šī vasaras pieredze noteikti jāuzrāda CV — personāla speciālisti to uzskata par lielu priekšrocību jauno kandidātu vidū.

Sākumskola - Sputnik Latvija
Skolu reforma liks latviešu bērniem sākt runāt krieviski

Viņa norādīja, ka vērtīgākie ir kandidāti, kuri brīvdienu laikā strādājuši. Nav svarīgi, mēnesi vai trīs, par krāvēju veikalā vai par animatoru parkā. Galvenais — viņam ir priekšstats, ko nozīmē iet uz darbu, kas ir darba devējs.

Pēc viņas domām, par absolventu lielajām ambīcijām un gaidām vainojamas augstskolas. Dažas prestižas mācību iestādes Rīgā regulāri piegādā bankai darbinekus, ko pēc tam nākas atlaist: viņi neprot pielietot praksē savas teorētiskās zināšanas, nevar iekļauties darba vidē, izprast darba specifiku, un viņu prasības krietni vien pārsniedz reālās profesionālās spējas.

Mācieties krievu valodu!

Sarunas noslēgumā, runājot par krievu valodas lielo nozīmi sabiedrībā, Rūķīte-Kariņa uzsvēra: "Galvenais, kam gribu pievērst uzmanību: lūdzu, jaunieši, mācieties krievu valodu! Ja jūs vēlaties dzīvot un strādāt Latvijā, krievu valoda ir viena no obligātajām "darba" valodām. Ir jāprot rakstīt un runāt krieviski. Un tas nenozīmē, ka pietiek to apgūt sadzīves līmenī "pavaicāji, pastāstīji". Jums nopietni jāapgūst krievu valoda, lai jūs varētu ne tikai sazināties, bet arī pildīt darba uzdevumus…

Latvijā krievu valoda ir tāda pati svešvaloda kā angļu valoda. Un tā ir jāmācās. Taču patlaban krievu valodas zināšanas jaunajiem darba meklētājiem ir visai vājas. Protams, ir darba vietas, kurās krievu valoda nav īpaši vajadzīga. Taču, strādājot finanšu sektorā vai, piemēram, apkalpošanas nozarē, krievu valoda ir jāprot obligāti."

Ziņu lente
0