Gandrīz ceturtā daļa Latvijas iedzīvotāju nevar atļauties nomainīt mājokli

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielākajai daļai nav līdzekļu, un viņi nevar saņemt kredītu, bet tiem, kuru ienākumi ļauj noformēt kredītu, nav uzkrājumu pirmajai iemaksai.

RĪGA, 31. janvāris — Sputnik. Gandrīz 23% Latvijas iedzīvotāju vēlētos nomainīt savu pašreizējo mājokli, taču nevar to atļauties līdzekļu trūkuma dēļ vai nevar saņemt hipotekāro kredītu, liecina SEB bankas organizētās aptaujas rezultāti.

Дом архитектора Михаила Эйзенштейна по адресу ул. Альберта 2 - Sputnik Latvija
Rīgā dzīvokļi maksā desmitiem reižu dārgāk, nekā reģionos

Aptuveni 30% Latvijas iedzīvotāju vēlas un plāno tuvāko triju gadu laikā nomainīt mājokli. Apmēram 3% iecerējuši iegādāties jaunu mājokli kredītā. Mazliet vairāk nekā 3% izmantos nekustamā īpašuma iegādei uzkrātos līdzekļus.

Apmēram 5% respondentu atzīmēja, ka ar lielāko prieku pārvāktos, turklāt viņu ienākumi ļauj saņemt hipotekāro kredītu, taču viņiem nav uzkrājumu pirmajai iemaksai. Vēl 18% iedzīvotāju vēlētos nomainīt mājokli, taču nevar to atļauties līdzekļu trūkuma dēļ un nevar arī noformēt kredītu.

"Apmēram 45% no respondentiem vecumā no 18 līdz 35 gadiem atzīst, ka viņi dzīvo īrētā mājoklī un tieši šajā vecuma grupā vairāk nekā puse respondentu atzīst, ka viņi gribētu mājokli mainīt, bet nevar to atļauties. Visbiežāk pirmās iemaksas trūkuma dēļ.(…) Turklāt joprojām saskaramies ar situācijām, ka cilvēki nevar atļauties mājokļa kredītu pierādāmu ienākumu trūkuma dēļ," – paskaidroja SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars.

Дом в Брюсовом переулке - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāji uzpērk dārgos dzīvokļus Krievijā

Lielākā daļa respondentu (57%) atzina, ka šobrīd dzīvo sev piederošā dzīvoklī, kura iegādei nebija nepieciešams aizdevums vai aizdevums jau ir atmaksāts. Tikai 8% respondentu, lielākoties cilvēki vecumā no 25 līdz 44 gadiem, šobrīd dzīvo sev piederošā mājoklī un atmaksā kredītu.

Gandrīz katrs piektais aptaujātais (18%) mājokli īrē. 2% dzīvo kopmītnēs vai sociālajā mājoklī, kura maksa ir zemāka par tirgus cenu. 12% respondentu minēja, ka dzīvo vecākiem vai citiem radiniekiem piederošā mājoklī un nemaksā par īri vai arī maksā ļoti maz.

Aptauja tika veikta pērnruden, tajā piedalījušies vairāk nekā 1000 iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Ziņu lente
0