Lielākais investīciju apjoms Latvijā nāk no Krievijas

© Pixabay / Bru-nOFinansiāli aprēķini
Finansiāli aprēķini - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizvadītajā gadā investori no Krievijas ieguldījuši Latvijas uzņēmumu pamatkapitālā 54,28 miljonus eiro.

RĪGA, 29. janvāris — Sputnik. Krievijas investori biežāk iegulda līdzekļus Latvijas uzņēmumu pamatkapitālā, taču lielākās summas investē uzņēmēji no Nīderlandes, raksta avīze Dienas Bizness. Krievija ieņem pirmo vietu starp valstīm, kas iegulda līdzekļus Latvijas uzņēmumos — 1002 gadījumi, otro vietu ieņēmusi Lietuva — 455 investīciju gadījumi.

Salīdzinājumā ar 2016. gadu investīciju skaits no Krievijas ir krities par 263 gadījumiem, bet igauņu un lietuviešu uzņēmēju investīciju skaits nav mainījies. Pērn pieaudzis investīciju skaits no Ukrainas — no 309 gadījumiem līdz 331. Baltkrievu investīciju skaits mazinājies par 36 gadījumiem — līdz 224 investīcijām.

Kravu piegādes - Sputnik Latvija
Kravu piegādes kompānija Krievijai kļuva par visstraujāk augošāko Latvijā

Krievijas investori ieguldījuši līdzekļus Latvijas uzņēmumos visbiežāk, taču lielākās summas investē uzņēmēji no Nīderlandes. 2017. gadā holandieši ieguldījuši Latvijas uzņēmumu pamatkapitālā 217,66 milj. eiro, zviedri — 206,65 milj. eiro, bet Krievija ar 54,28 milj. eiro ieņem 6. vietu investīciju apjoma ziņā.

Iepriekš vēstīts, ka starp 2017. gadā nodibinātajām kompānijām ar ārvalstu kapitālu Latvijā lielāko skaitu ieņem Krievijas kopuzņēmumi. Latvijas Uzņēmumu reģistra dati liecina, ka aizvadītā gada pirmo deviņu mēnešu laikā reģistrētas 8307 jaunas juridiskās personas, no kurām 1353 uzņēmumus (16%) nodibinājuši ārvalstu investori no vairāk nekā 72 valstīm. Ar Krievijas kapitāla līdzdalību nodibinātas 314 jaunas juridiskās personas — apmēram 23% no visām kompānijām ar ārvalstu kapitālu.

Pērn Krievijas kompānijas Latvijā ieņēma līdera vietu apgrozījuma ziņā. Pirmo vietu ieņēma Krievijas minerālā mēslojuma ražotāja "Uralkalij" meitasuzņēmums SIA "Uralkali Trading", kas reģistrēts 2015. gadā. Trešo vietu apgrozījuma ziņā ieņēmis ķīmisko vielu koncerna "Uralhim" meitasuzņēmums SIA "Uralchem Trading".

Pie tam vairāk nekā puse ārvalstu investoru, kuri strādā Latvijā, plāno arī turpmāk ieguldīt līdzekļus biznesā. Daži gatavi iztērēt 100-120 miljonus eiro tuvāko gadu laikā.

Ziņu lente
0