Pēc dažiem gadiem Latvijas laukos, iespējams, vairs nebūs veterināru

© NefcoNordicGovis fermā
Govis fermā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas laukos jūtams veterināru trūkums, pēdējā gada laikā speciālistu skaits sarucis vairāk nekā par 14%.

RĪGA, 29. janvāris — Sputnik. Jau vairākus gadus Latvijā vērojams sertificētu veterinārārstu skaita samazināšanās, vēsta rus.lsm.lv.

Īpaši asi jūtams veterināru trūkums laukos, jo jaunie speciālisti dod priekšroku darbam pilsētās.

Покупатели оплачивают покупки в гипермаркете - Sputnik Latvija
Pazemojumi un iztrūkumi: vai tūkstotis eiro atrisinās pārdevēju deficīta problēmu?

Veterināru biedrība atzīmē: ja netiks sperti soļi situācijas labošanai, drīz vien Latvijas laukos šīs nozares speciālistu vairs nepaliks.

"Darbs laukos ar lieliem dzīvniekiem principā ir vīrieša darbs, tas ir ļoti smags, fizisks darbs. Laukos ar naudiņām ir grūtāk, protams, ka vieglāk ir strādāt klīnikā, kur nāk dzīvnieki, pilsētā, Rīgā, piemēram, cilvēki ir daudz labāk materiāli situēti, un viņi var arī vairāk par savu dzīvnieku maksāt," — skaidroja veterinārārste Anna Mackeviča, kura no Rīgas pārcēlusies uz savu dzimto pusi Jaunpiebalgā, kur piena kooperatīvs Piebalga organizējis veterināro aptieku un noliktavas ēku lopbarībai, lai risinātu kvalificētu veterināru trūkuma problēmu.

"Darbs pilsētas vetklīnikās ir ne tikai vieglāks un ienesīgāks, bet, kā atzīst Mackeviča, tur ir arī daudz labāki darba apstākļi un aprīkojums, ko nevar salīdzināt ar darbu kūtī. Turklāt pie liellopiem bieži nākas doties pa zemes ceļiem, kas nereti ir grūti izbraucami," — paskaidroja Latvijas Veterinārārstu biedrības valdes priekšsēdētāja Māra Viduža.

Сварка - Sputnik Latvija
Latviešus aicina mainīt profesiju
Organizācijas rīcībā esošā informācija liecina, ka pēdējā gada laikā veterinārārstu skaits Latvijā sarucis par 14%. Patlaban Latvijā strādā 953 veterināri — par 160 mazāk nekā 2016. gadā.

Iepriekš vēstīts, ka pērn Latvijas Lauksaimniecības universitātē maksas programmā visdārgākās bija veterināra studijas — tās maksāja 2600 eiro gadā.

Ziņu lente
0