Taxify draud aiziet no Latvijas

© Foto : Roberts VīcupsTaxi
Taxi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Taksometra izsaukšanas interneta platforma Taxify draud pamest Latvijas tirgu gadījumā, ja stāsies spēkā jauni autopārvadājumu noteikumi.

RĪGA, 26. janvāris — Sputnik. Tiešsaistes serviss Taxify var pārtraukt darbību Latvijā, ja Satiksmes ministrijas noteikumi, kas nosaka Autopārvadājumu likuma kārtību, stāsies spēkā bez izmaiņām, raksta LSM.lv.

Satiksmes ministrijas ieteiktie jaunie noteikumi ir pretrunā ar esošo likumu, saskaņā ar kuru bija plānots piešķirt privātpersonām iespēju patstāvīgi nodarboties ar pasažieru pārvadāšanu.

Taksometrs - Sputnik Latvija
Uber un Taxify šoferi Lietuvā organizējuši protesta akciju

Taxify vadītājs Latvijā Juris Krūmiņš ir sašutis par to, ka Satiksmes ministrijas piedāvātie noteikumi izdzēš atšķirību starp taksometru pakalpojumiem un individuālajiem pārvadājumiem, jo cilvēka, kurš vēlas nodarboties ar privātiem autopārvadājumiem, apliek ar visiem nodokļiem.

Autopārvadājumu likuma noteikumi jaunajā redakcijā paredz, ka cilvēkam, kurš brīvajā laikā vēlas pārvadāt pasažierus, ir jāreģistrē uzņēmums, jāiegūst licence uzņēmumam un automašīnai, kā arī jāmaksā sociālais nodoklis, lai vispār kļūtu par šādas licences īpašnieku.

Krūmiņš pastāstīja, ka jaunie noteikumi paredz arī to, ka mobilajai aplikācijai jāglabā dati Latvijā un jāsniedz Valsts ieņēmumu dienestam visa informācija, nevis tikai tā, kas ir nepieciešama nodokļu iekasēšanai un administrēšanai.

Pēc Taxify vadītāja domām, tādas prasības ir pretlikumīgas un ir pretrunā gan ar fizisko personu datu, gan arī komercnoslēpuma aizsardzības noteikumiem. Krūmiņš norāda, ka tas ir īpaši aktuāli situācijā, kad, stājoties spēkā Eiropas Savienības Datu aizsardzības regulai, komersanti riskēs saņemt līdz pat 20 miljoniem eiro lielu sodu gadījumā, ja būs izpauduši vairāk datu, nekā nepieciešams.

Такси - Sputnik Latvija
VID rosina uzsākt taksometru skaitītāju pārbaudi

Taxify vadītājs uzsvēra, ka, ja jaunie noteikumi stāsies spēkā, tad Latvijas pasažieru pārvadājumu tirgu varētu atstāt ne tikai serviss, ko viņš vada, bet arī citas līdzīgas platformas.

Jau ziņots, ka Saeima pieņēmusi Autopārvadājumu likuma grozījumus, kas skar kopīgu braucienu servisu — taksometru alternatīvu. Sniegt šādu pakalpojumu drīkst tikai auto īpašnieki, kuru automobiļos ir ne vairāk par četrām pasažieru vietām.

Piedāvāt, pieprasīt un apstiprināt šo pakalpojumu var tikai elektronisko sakaru līdzekļu vai mobilo lietojumprogrammu tiešsaistē, bet norēķināties var tikai bezskaidras naudas veidā.    

Ziņu lente
0