Ušakovs: pāreja uz izglītību latviešu valodā visās skolās – kļūda un provokācija

© Foto : Рижская думаМэр Риги Нил Ушаков
Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas mērs Nils Ušakovs uzskata, ka mazākumtautību skolu pāreja uz uz izglītību latviešu valodā ir kļūda. Pēc viņa domām, vienīgā izeja no situācijas ir papildu nodarbības dzimtajā valodā, ko apmaksās Rīgas dome.

RĪGA, 24. janvāris — Sputnik. Rīgas mērs uzskata par milzīgu kļūdu Latvijas valdības lēmumu apstiprināt skolu izglītības reformu. 23. janvārī Ministru kabinets apstiprināja likumu grozījumus, kuri paredz vidusskolu pakāpenisku pāreju uz izglītību latviešu valodā līdz 2021. gada 1. septembrim.

"Liela Latvijas valdības kļūda. Uztvert to var tikai kā politisku provokāciju, kas kaitē gan izglītības kvalitātei, gan valsts stabilitātei," – Ušakovs pauda savu viedokli Facebook tīklā.

Pēc galvaspilsētas mēra domām, šajā situācijā galvenais risinājums ir Rīgas domes programma, kas tiks ieviesta jau 2019. gadā.

"Tieši ar papildu nodarbībām dzimtajā valodā, ko apmaksās dome. Tā mēs saglabāsim gan izglītības kvalitāti, gan nosargāsim mazākumtautību tiesības. Priekšā vēl daudz sarežģīta darba, taču mēs neļausim darīt pāri ne bērniem, ne skolām, ne izglītībai," – uzrakstīja Ušakovs.

Rīga - Sputnik Latvija
Ušakovam – dāvanu, Šadurkskim – žagarus: Latvijas iedzīvotāji apkopojuši gada rezultātus

Iepriekš vēstīts, ka decembra vidū Nils Ušakovs informēja par speciālu programmu, ko galvaspilsētas pašvaldība ieviesīs skolās, – tās ietvaros galvenie priekšmeti skolēniem tiks pasniegti dzimtajā valodā.

"Sākot ar 2019. mācību gadu, Rīgas dome ieviesīs savu programmu mazākumtautību skolās, kurai paredzēts speciāls finansējums. Tā, skolās tiks organizētas papildus nodarbības galvenajos priekšmetos dzimtajā valodā. Tātad pēc fizikas stundas, kura notiks IZM programmas ietvaros latviešu valodā, skolēns varēs apmeklēt fizikas papildnodarbības pie tā paša skolotāja, taču jau dzimtajā valodā," – paskaidroja galvaspilsētas mērs.

Ziņu lente
0