Valsts kancelejas vadītājs: barikādes parādīja latviešu tautas būtību

© Foto : Valsts kanceleja/ State ChancelleryПочетный караул Яунсардзе у инсталляции перед зданием кабинета министров, посвященной январским баррикадам 1991 года, 19 января 2018 года
Почетный караул Яунсардзе у инсталляции перед зданием кабинета министров, посвященной январским баррикадам 1991 года, 19 января 2018 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Barikādēm veltīto diskusiju organizatori Ministru Kabinetā īpaši uzsvēra darbu ar jauniešiem.

RĪGA, 23. janvāris – Sputnik. Lai Latvijas jaunieši "labāk saprastu barikāžu un sabiedrības saliedētības nozīmi stratēģisku galvaspilsētas objektu aizsardzībā", 19. janvārī Valsts kanceleja organizēja diskusiju "Barikāžu hronikas", vēsta Ministru Kabineta mājas lapa.

Doma laukumā pieminēja 1991. gada barikāžu aizstāvjus - Sputnik Latvija
Foto
Pēc divdesmit septiņiem gadiem: Rīgā no jauna piemin 1991. gada barikādes

Pasākumu atklāja premjers Māris Kučinskis, kurš 1991. gada janvārī piedalījās Ministru Kabineta ēkas apsargāšanā (toreiz Ministru Padomes ēka).

"1991. gada janvārī cilvēki no visas Latvijas devās uz Rīgu, uz barikādēm, jo baidījās zaudēt tikko atjaunoto Latvijas valsti. Toreiz neviens nedomāja, vai to viņam kāds kompensēs, kas par to būs vai nebūs. Cilvēki bija gatavi stāties pretī pārspēkam un cīnīties par savu valsti," – atcerējās premjers.

Unikālās atmiņās dalījās Valsts kancelejas darbinieki un viesi, tostarp Ivars Briedis, toreizējais Augstākās Padomes deputāts, kurš stāvēja pie barikāžu ugunskuriem.

Vienots mērķis

Par svarīgiem barikāžu stāstu brīžiem jauniešiem pastāstīja Tautas frontes muzeja vadītāja vietas izpildītāja Liene Andrejsone.

"Ar 1991. gada barikādēm janvāris uz visiem laikiem ierakstīts Latvijas vēstures lappusēs kā izšķirīgi nozīmīgs pavērsiena punkts ceļā uz valsts neatkarību," – konstatēja Andrejsone.

Viņa uzsvēra, ka neapbruņoti brīvprātīgie stāvēja klāt pie visiem svarīgiem objektiem, "lai nepieļautu Padomju Savienības militāro agresiju un iespējamo bruņoto apvērsumu".

"Barikāžu laiks bija īpašs, jo tauta cīnījās par vienotu mērķi – brīvu un neatkarīgu Latviju," – uzsvēra Andrejsone.

Latviešu tautas būtība

Pirms diskusijas pie Ministru Kabineta ēkas tika svinīgi atklāta instalācija ar autentisku barikāžu laiku tehniku, ar kuras palīdzību 1991. gada janvārī tik bloķēta piekļuve Ministru Padomes ēkai. Tehnika tika papildināta ar dalībnieku atmiņu fotogrāfijām, kinohronikas kadriem un audio fragmentiem.

Pasākuma laikā instalāciju apsargāja simboliska Jaunsardzes godasardze. Instalāciju atklāja Valsts Kancelejas direktors Jānis Citskovskis. To vēsturisko notikumu laikā viņam bija 15 gadi. Kopā ar skolas draugiem Citskovskis atbrauca no Kandavas uz Rīgu un pavadīja nakti pie ugunskuriem Doma laukumā un Zaķusalā.

"Barikādes ir notikums, kas spilgti parāda latviešu tautas būtību – spēju būt saliedētiem, sīkstiem un drosmīgiem, pašaizliedzīgi stājoties pretī politiskajām lielvarām, kas bija pret Latvijas valsts neatkarību," – pateica Citskovskis.

Viņš uzsvēra, ka pirms divdesmit septiņiem gadiem janvāris šajās dienās bija krietni aukstāks, taču, neskatoties uz to, iedzīvotāji no dažādiem Latvijas reģioniem brauca uz galvaspilsētu, lai sargātu galvaspilsētas stratēģiskākos objektus.

Valsts kancelejas vadītājs ir priecīgs, ka katru gadu tiek rīkoti pasākumi par godu šiem notikumiem.

"Tādējādi mēs apliecinām, ka Latvijas vēsture ir vērtība, ar ko jālepojas no paaudzes paaudzē. Mūsu pienākums ir dalīties stāstos ar saviem bērniem un mazbērniem, lai viņos tiktu ieaudzināta cieņa pret valsti, izpratne par tās vēsturi un pārliecība par Latvijas spēku un patstāvību," – uzsvēra Citskovskis.

Janvārī tradicionāli notiek pasākumi par godu 1991. gada barikādēm: Rīgā iededz ugunskurus, noliek ziedus, organizē koncertus un izstādes.

© © Valsts kanceleja Barikādes pie Ministru Padomes ēkas, 1991. gada janvāris, I. Znotiņa foto, Latvijas Kara muzeja sanāksme
Баррикады у здания Совета министров, январь 1991 года, фото И. Знотиньш, собрание Латвийского военного музея - Sputnik Latvija
Barikādes pie Ministru Padomes ēkas, 1991. gada janvāris, I. Znotiņa foto, Latvijas Kara muzeja sanāksme
Ziņu lente
0