Kontroles pirkums bordelī: deputāti nopratināja policiju

CC BY 2.0 / Andrey Desyatov / Atlantic Night Club night of a Geisha showDejas klubā. Foto no arhīva
Dejas klubā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas domes opozīcijas deputāti raizējas par pašvaldību policistu morālo tēlu, kuri atmasko pagrīdes bordeļus.

RĪGA, 22. janvāris — Sputnik. Rīgas domes opozīcijai nepatīk veids, kā tiek atklāts "pērkamās mīlestības" fakts, raksta avīze "Segodņa".

"Jūs ko te, nolēmāt visu klātesošo priekšā par mani paņirgāties?!" — neizturējis, pavaicāja Jaunās konservatīvās partijas deputātei Jutai Strīķei Rīgas Pašvaldības policijas priekšnieks Juris Lukass. Tā Pašvaldības policijas šefs reaģēja uz Strīķes jautājumu par to, ko nav tiesīgi darīt pašvaldības kārtības sargi.

Tās nav mūsu metodes

Viss sākās ar jautājuma apspriešanu Rīgas domes Drošības komitejas sēdē par prostitūcijas apkarošanu galvaspilsētā. Strīķe bija neapmierināta ar veidu, kādā kārtības sargi pierāda seksuālo pakalpojumu sniegšanas faktu par apmaksu. Šis veids ir kontroles pirkums!

Женские ноги - Sputnik Latvija
Latvijas policija veic "kontroles pirkumus" bordeļos

Jā, lai pierādītu, ka masāžas salona izskata aizsegā strādā visīstākais bordelis, policisti ir spiesti veikt eksperimentu — tēlot klientus un tikai pēc tam uzrādīt dokumentus un sastādīt protokolu. Strīķe šādām darba metodēm kategoriski nepiekrīt.

"Cik tālu policists drīkst rīkoties, pildot savus pienākumus, un ko viņš nekādā gadījumā nedrīkst darīt? Piemēram, ir kategoriski aizliegts dienesta interesēs lietot narkotikas. Ir neiespējami iedomāties, ka policists drīkst pirkt seksuālos pakalpojumus," — sašuta Strīķe un painteresējās policijas šefam, vai viņa padotie nelieto arī narkotiskās vielas, lai atklātu narkotiku tirgoņus.

Uz to Pašvaldības policijas pārstāvji paskaidroja opozīcijas deputātei, ka ar narkotiku tirgoņiem nodarbojas tikai un vienīgi Valsts policija. Kas attiecas uz prostitūciju, tad Pašvaldības policija šajā gadījumā cīnās ar tiem, kuri pārkāpj attiecīgos Ministru Kabineta un Rīgas domes noteikumus.

Citiem vārdiem sakot, Pašvaldības policija apkaro administratīvus pārkāpumus, savukārt kriminālpārkāpumus izmeklē Valsts policija. Kaut gan bieži tieši uz Pašvaldības policijas pēdām Valsts policija ierosina krimināllietas pret suteneriem.

Pažēlojiet "naktstauriņus"

Работницы интимных услуг - Sputnik Latvija
Prostitūcija Latvijā: klienti var gulēt mierīgi

Ja runājam par pašu kontroles pirkumu, tad, kā apgalvo Pašvaldību policijas pārstāvji, kārtības sargi nemaz nenodarbojas ar seksu ar prostitūtām. Pietiek vien ar to, ka masāžas salona darbiniece piedāvā klientam seksu par samaksu un aizved viņu uz attiecīgām telpām. Bez šāda eksperimenta atmaskot masāžas salonu un visu pērkamās mīlestība biznesa ķēdi ie gandrīz neiespējami.

Tikmēr vēl viens opozīcijas deputāts Mārtiņš Bondars paziņoja, ka pats eksperiments ir amorāls un pazemojošs prostitūtām, kuras jau tā atrodas ļoti sliktā sociālā stāvoklī. Ne jau no labas dzīves viņas esot spiestas nodarboties ar šo lietu… Sociālā centra "Marta" pārstāvji uzstāja uz tā, ka jāsoda ir nevis prostitūtas, bet gan viņu klienti, kā, piemēram, tas notiek Skandināvijas valstīs.

Taču Pašvaldību policija, kā zināms, nepieņem likumus, tā tos tikai izpilda. Savukārt likuma par prostitūciju Latvijā joprojām nav. Vien šī gada otrajā pusē IeM sola iesniegt atbilstošu likumprojektu valdībai, un pēc tam arī Saeimai.

Ziņu lente
0