Latvijas veikali pārtrauks sprostos dētu olu tirdzniecību

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasПтицефабрика
Птицефабрика - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Supermārketu tīklā SKY paziņoja, ka sen meklējuši iespēju izslēgt no sortimenta sprostos dētas olas.

RĪGA, 16. janvāris – Sputnik. Supermārketu tīkls SKY nolēmis atteikties no olu pārdošanas, ko vistas dēj sprostos, lēmums pieņemts sadarbībā ar Latvijas biedrību Dzīvnieku brīvība, vēsta rus.tvnet.lv.

SKY lēmums atspoguļo pasaules tendenci. No sprostos dētām olām atteikušies tādi tirdzniecības tīkli kā Costco, Walmart, Aldi, Lidl, Carrefour, Tesco, Spar, Coop.

Птицефабрика - Sputnik Latvija
Dzīvnieku aizstāvji iestājas pret Lietuvas olām

Latvijā no tādām olām apņēmās atteikties tirdzniecības tīkls Rimi Baltic un daži sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi. Pērnā gada augusta vidū biedrība Dzīvnieku brīvība sarīkoja piketus ar prasību aizliegt olu tirdzniecību, ko dēj sprostos turētās vistas.

2016. gada oktobrī Dzīvnieku brīvība jau bija iestājusies pret cietsirdīgu izturēšanos pret vistām – biedrības pārstāvji apmeklēja putnu fermās, kas pieder Balticovo — lielākajam olu ražotājam Latvijā. Pēc tam Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori pārbaudīja Balticovo putnu fermas Daugavpilī, Madonā un Iecavā un neatrada nopietnus pārkāpumus.

Kā atzīmēja Latvijas Olu ražotāju asociācijas vadītāja Solvita Gulbe, tirdzniecības tīklos var iegādāties olas no vistām, kuras brīvi staigā pa putnu fermu teritoriju. Taču pircēju interese par šādām olām ir ļoti zema – tās izvēlas tikai 2% patērētāju. Iemesls ir pārāk augstā cena, tādas olas ir gandrīz divreiz dārgākas. Savukārt pēc nesenā skandāla ar fipronilu Eiropas olās, to cena jau tā palielinājusies gandrīz par 25%, salīdzinot ar 2016. gadu.

Ziņu lente
0