Rīgā un Viļņā piedāvā pārdēvēt ielas par godu Ņemcovam

© Sputnik / Sergey MelkonovRīgas dome
Rīgas dome - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viļņā piedāvā nosaukt Borisa Ņemcova vārdā blakus Krievijas vēstniecībai esošo Latvijas ielu, savukārt Rīgā – jebkuru ielu pēc pašvaldības vēlēšanās.

RĪGA, 12. janvāris — Sputnik. "Vienotības" frakcijas priekšsēdētājs Rīgas domē Vilnis Ķirsis vērsās pie Rīgas mēra Nila Ušakova ar piedāvājumu nosaukt kādu no galvaspilsētas ielām par godu Krievijas opozicionāram Borisam Ņemcovam, raksta Diena.

"Šī gada 27.februārī apritēs trīs gadi kopš Borisa Ņemcova slepkavības uz Maskavas upes Lielā tilta, kas atrodas netālu no Kremļa. Pastāv uzskats, ka šī necilvēciskā slepkavība, iespējams, notikusi ar Krievijas Federācijas prezidenta, tagadējā partijas Vienotā Krievija neoficiālā prezidenta amata kandidāta Vladimira Putina ziņu," atzīmē Ķirsis savā vēstulē.

Borisa Ņemcova slepkavības vietā - Sputnik Latvija
Borisa Ņemcova slepkavam piespriests 20 gadus ilgs cietumsods

Tāpat viņš norādīja, ka Ņemcovs "savā politiskajā darbībā iestājās par demokrātijas, likuma un cilvēktiesību ievērošanu Krievijā, kā arī pret agresīvu ārpolitiku attiecībā pret kaimiņiem, tostarp, attiecībā pret Baltijas valstīm, pret Latviju".

Krievijas politiķis Boriss Ņemcovs tika nošauts naktī no 27. uz 28. februāri 2015. gadā Maskavas centrā.

Latvijas ielu pārdēvēs par godu Ņemcovam

Viļņā arī piedāvā pārdēvēt ielu, kura atrodas blakus Krievijas vēstniecībai, par godu Borisam Ņemcovam, vēsta Sputnik Lietuva.

Ar šo piedāvājumu uzstājās "Tēvzemes Savienība — Lietuvas kristīgie demokrāti" partijas līderis Gabriels Landsberģis. Deputāts vērsās pie pilsētas padomes un Viļņas mēra ar lūgumu pārdēvēt Latvijas ielu (Latvių gatvė) Borisa Ņemcova ielā līdz 27. februārim.

Борис Немцов убит в центре Москвы - Sputnik Latvija
Krievijā un ārzemēs notika akcijas Borisa Ņemcova piemiņai

2016. gada februārī Viļņas pašvaldība pieņēma rezolūciju "Par Borisa Ņemcova piemiņu". Saskaņā ar dokumentu, administrācijai bija jāiemūžina Krievijas opozicionāra piemiņa un jānosauc viņam par godu skvēru vai ielu Viļņā, taču līdz šim tas tā arī netika izdarīts.

Iepriekš Vašingtonas pilsētas padome atbalstīja Krievijas vēstniecības priekšā esošā laukuma pārdēvēšanu par Borisa Ņemcova laukumu. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs uzsvēra, ka "tas, neapšaubāmi, ir pilsētas varas iestāžu prerogatīva uz tā fona, ka attiecību stāvoklis starp abām mūsu valstīm (Krievija un ASV — Sputnik), maigi sakot, joprojām atstāj vēlēties labākas". Federācijas Padomē Amerikas varas iestāžu mēģinājumu nostādīt Krievijas varas iestādes pretstata ar Ņemcovu nosauca par amorālu.    

Ziņu lente
0