Kompānijas pārstāve atbildēja uz latviešu sūdzībām par sēņu vākšanu

© pixabayŠampinjons
Šampinjons - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neskatoties uz to, ka īru uzņēmuma CMP Mushrooms darbiniece sauc latviešus par izlutinātiem, viņa nesaprot, kā Latvijā iespējams izdzīvot ar 350 eiro, un saprot viņu vēlmi aizbraukt strādāt uz citu valsti.

RĪGA, 12. janvāris — Sputnik. Īru sēņu audzēšanas uzņēmuma CMP Mushrooms pārstāve Daiga Leite rus.db.lv intervijā pastāstīja par to, kā strādā latvieši Īrijā un kādēļ viņi brauc prom.

"Mēs uzreiz, vēl darba pārrunu laikā godīgi brīdinām darba meklētājus, ka darbs sēņu vākšanas fermā nav no vieglajiem. Taču daudzi cilvēki strādā un nesūdzas, taču ir arī tādi, kuri neko nedara, taču vēlas par to saņemt naudu," tā Leite komentēja lasītājas Olgas vēstuli par darba nosacījumiem sēņu fermās.

Sēnes - Sputnik Latvija
Latviete par sēņu vākšanu Īrijā: mitrums, alerģija un verga stāvoklis

Kā jau iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, pērn CMP Mushrooms rīkoja Latvijā strādnieku atlasi sēņu fermām: no 1. līdz 8. decembrim īru kompānijas pārstāvji apmeklēja piecas Latvijas pilsētas: Jēkabpili, Rēzekni, Alūksni, Balvus un Gulbeni.

Šogad uz tikšanos ar potenciālo darba devēju, kura notika Nacionālās bibliotēkas ēkā, atnāca 34 cilvēki, lielākoties komunālo pakalpojumu izmaksu parādnieki un ātro kredītu kompāniju aizdevuma ņēmēji. Izņemot Rīgu, darbiniekus meklēja Bauskā un Jelgavā.

"Iepriekšējā mēnesī, jāatzīst, gribētāju nebija daudz. Acīmredzami, cilvēki nevēlējās risināt šādus jautājumus gaidot Jaunā gada atnākšanu. Savukārt tagad interese ir nevis liela, bet gan milzīga," pastāstīja Daiga Leite.

Viņa apgalvo, ka jau  sanāksmes laikā visiem darba meklētājiem godīgi saka, ka strādāt nebūs viegli — stundas laikā vajadzēs savākt vidēji 26 kilogramus šampinjonu.

"Es neteikšu, ka tas ir nereāli, kā apgalvo jūsu lasītāja. Tas ir absolūti reāli. Es taču pati aizbraucu uz tieši tādu pašu darbu 2008. gadā, kad sākās krīze. Jā, sākumā bija grūti, taču pie darba pierod. Problēma, drīzāk ir tajā, ka daudzi cilvēki nez kāpēc pārliecināti, ka var atbraukt uz sēņu vākšanu, taču neko nedarīt, un atslābināties un vēl naudu par to saņemt," uzsvēra Leite.

Minimālā darba stundas likme Īrijā sastāda 9,55 eiro. 50 darba stundu nedēļa pat viszemākās klases sēņu vācēji saņem ap 1 900 eiro mēnesī. Apmācības periodā šampinjonu fermā maksā 600 mēnesī. Ārzemju valodu zināšanas netiek prasītas.

"Es vispār nesaprotu, ka var nenopelnīt fermā vismaz 300 eiro nedēļā. Šo naudu var nopelnīt pat vieglajā režīmā, savukārt par 1 900 eiro mēnesī ir jāstrādā uz pilnu klapi," turpina Leite.

Pēc Daigas sacītā, viņa saskarusies ar to, ka latvieši ir pārāk izlutināti un vēlas saņemt naudu tāpat vien. Tā, piemēram, iepriekšējā mēnesī aizbrauca pāris no Latvijas, kurš paziņoja, ka viņiem ir pārāk grūti strādāt. Leite sazinājās ar priekšniecību, lai noskaidrotu, kas notika. Izrādījās, ka pāris darba laikā vienkārši sēdēja vai staigāja pa angāru.

"Atbrauc mūsu strādnieki, tā saucamie "simtlatnieki", kuri pieraduši nesteidzīgi slaucīt pagalmu stundu dienā un pīpēt bez gala. Tak viņi vispār ir šokā no slodzes līmeņa. Nu protams, viņi taču Latvijā tā īsti nestrādāja, un te uzreiz 8 stundas dienā! Mūsu ļaudīm nav pacietības, viņi vēlas visu un uzreiz," secina kompānijas pārstāve.

Daiga atzīst, ka ne visi var izturēt šādu darbu ne tikai fiziskā ziņā, bet arī morālā. "Daudziem Latvijā paliek bērni, vecāki, vīri vai sievas. Viņi vienkārši sāk ilgoties pēc mājām un radiniekiem. Tādēļ mēs iesakām pāriem braukt kopā, lai nebūtu tika smagi, lai atbalstītu vienam otru, un turklāt pēc dažiem mēnešiem līdzi varēs atvest bērnus," saka viņa.

Leite atzīstās, ka ar savu Īrijas algu nespēj izdzīvot Latvijā, jo ir spiesta bieži braukāt turp un atpakaļ.

"Un kā cilvēki šeit izdzīvo? Es nesaprotu! Iegāju vakar veikalā, tās taču ir ārprāts, cik viss ir dārgs! Īrijā tās pašas preces maksā lētāk. Un kurš uzdrīkstēsies pārmest cilvēkam, kurš pelna Latvijā 350 eiro mēnesī, ka viņš vēlas pelnīt tikpat nedēļā, lai arī citā valstī? Latvijā vienkāršā darbā šādu naudu nav iespējams nopelnīt. Mūsu darba devējiem, izskatās, nospļauties uz to. Viņi saka tā: brauciet jūs uz savām ārzemēm, savukārt mēs ņemsim strādniekus no Ukrainas un Baltkrievijas. Nu labi, tad ņemiet ar, savukārt mēs brauksim," beigās saka viņa.    

Ziņu lente
0