Dzīvesvieta: Saeimā tikai trīs nodokļa atcelšanas pretinieku, taču likums neizgāja

© Sputnik / Viktor PetrovskyZolitūde
Zolitūde - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeima noraidīja frakcijas "No sirds Latvijai" piedāvājumu atcelt nodokli vienīgajai dzīvesvietai.

RĪGA, 12. janvāris — Sputnik, Ludmila Pribiļska. Latvijas Saeima nolēmusi nenodot komisiju izskatīšanai likumprojektu par nodokļa atcelšanu vienīgajai dzīvesvietai, taču šī nodokļa aizstāvju kļūst arvien mazāk. Šodien pret nodokļa atcelšanu nobalsoja tikai trīs deputāti, 46 valdošās koalīcijas locekļi atturējās, turklāt viņu vidū bija arī Viktors Valainis no "Vienotības", kurš izvēlēts par pozīcijas "pret" iesaucēju.

Likumprojektu par nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajai dzīvesvietai iesniedza frakcija "No sirds Latvijai", tādējādi atbalstot iedzīvotāju masveida protestus sakarā ar konfiscējošo šī likuma raksturu, kuras notika pērnajā gadā. Tika iniciēta arī parakstu vākšana portālā Latvija.lv, lai likumprojektu izskata Saeima, taču šo jautājumu iekļaut parlamenta dienas kārtībā izdevās ātrāk.

Nodokļu aprēķināšana - Sputnik Latvija
Nodokļu reforma – kārtējais veids aptīrīt latviešus

Aizstāvot likumprojektu, deputāts Gunārs Kūtris atgādināja, ka jautājumam par nodokļa atcelšanu vienīgajai dzīvesvietai "izaugusi bārda": par to runā jau 10 gadus. Kaimiņu Igaunijā un Lietuvā likumdošana ir daudz humānāka pret iedzīvotājiem, pat Francijas prezidents Makrons nesen atcēla nodokli vienīgajam nekustāmajam īpašumam. Taču Saeima noignorēja gan 10 tūkstošus parakstus, kuri savākti par nodokļa atcelšanu 2016. gadā, gan 18 tūkstošus parakstu, kas savākti 2017. gadā. Ministru Kabinets solīja atrisināt problēmu 2020. gadā.

"Cilvēka īpašumtiesības garantē gan Latvijas Konstitūcija (Satversme, 105. pants), gan starptautiskās konvencijas, un ja cilvēks pats nespēj sevi nodrošināt, valstij un pašvaldībām ir jāpalīdz viņam. Savukārt, ja cilvēks parūpējās par sevi un nodrošināja sevi ar dzīvesvietu pats, mēs sodām viņu ar nodokli!" pateica Kūtris.

"Pērkot dzīvojamo platību cilvēks tērē savus līdzekļus (ienākumus), no kuriem jau ir nomaksāti nodokļi. Dzīvesvieta nav ekskluzīva prece, bet gan dzīves nepieciešamība. Mūsu uzdevums ir nevis pazemot cilvēku ar prātam neaptveramiem nodokļiem, lai viņš riskē pazaudēt savu dzīvesvietu un pēc tam lūgtu pabalstus un atvieglojumus. Tas iedragā uzticību valstij. Tāpat ir jāpārtrauc neloģisku nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības paaugstināšanas praksi tika tā iemesla dēļ, ka kaut kur blakus jūsu mājai uzbūvēts vērtīgs objekts. Vai īpašnieku soda ar nodokļa paaugstināšanu par to, ka viņš kapitāli atremontējis savu māju."

Degviela - Sputnik Latvija
Latvijas autouzpildes stacijas pacēlušas degvielas cenas

Likumprojekta anotācijā tiek norādīts, ka dotajā brīdī iedzīvotāji var saņemt atlaidi līdz pat 90% no aprēķinātā nodokļa, taču katra pašvaldība tās sniedz pēc savas iegribas, un tādēļ valstī pastāv 119 dažādas nodokļu nomaksas prakses (pēc pašvaldību skaita). Pašvaldību ienākumos šis nodoklis sastāda līdz 15%, savukārt kopējā iekasējamā nekustamā īpašuma nodokļa summa par vienīgo dzīvesvietu sastāda 24 miljonus eiro.

Saeimas konsultāciju laikā pat Vides un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji atzina, ka nodokli vienīgajai dzīvesvietai derētu atcelt. Pašvaldību ienākumu izlīdzināšanas avots varētu būt komercīpašuma nodokļa palielināšana, uzskata likumprojekta autori, atsaucoties uz Eiropas pieredzi.

Aizstāvot valdošās koalīcijas pozīciju, deputāts Valainis atsaucās uz to, ka nekustamā īpašuma nodoklis pilnā apjomā tiek novirzīts pašvaldību budžetos, savukārt tie valstī pilda sociālās funkcijas, sniedzot pakalpojumus un izmaksājot pabalstus iedzīvotājiem.

Valsts Ieņēmumu dienests (VID) - Sputnik Latvija
Jaunumi 2018. gadā: bankas sāks ziņot VID par klientu kontiem

Izveidojusies diskusija noslēdzās ar balsošanu, kura rezultātā likumprojekts netika atbalstīts. Dokumentu atbalstīja tikai frakcijas "No sirds Latvijai", "Saskaņa" un Latvijas Reģionu apvienība. Paradoksāli, ka īpašumtiesību aizstāvjus veidoja tikai kreisie politiskie spēki, un tādu savācās vien 36, un pārvarēt 46 valdošās koalīcijas deputātu "atturēšanos" viņiem neizdevās. Savukārt īstu pretinieku nodokļa atcelšanai vienīgajai dzīvesvietai atlikuši tikai trīs: Ritvars Jansons no apvienības "Tēvzemei un brīvībai/LNNK", Ojārs Ēriks Kalniņš un Veiko Spolītis no "Vienotības".    

Ziņu lente
0