Jaunumi 2018. gadā: bankas sāks ziņot VID par klientu kontiem

© Foto : Valsts ieņēmumu dienestsValsts Ieņēmumu dienests (VID)
Valsts Ieņēmumu dienests (VID) - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
VID būs pienākums glabāt šo datus piecus gadus un atbildība par šīs konfidenciālās informācijas drošību.

RĪGA, 3. janvāris — Sputnik. Sākot ar šo gadu bankas un finanšu iestādes reizi gadā (līdz 1. februārim) sniegs Valsts Ieņēmumu dienestam (VID) ziņas par tiem klientiem, kuru kontu apgrozījums pārsniedz 15 tūkstošus eiro. To paredz grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām", raksta portāls Rus.db.lv.

Šī pasākuma mērķis ir uzlabot privātpersonu nodokļu nomaksas uzraudzību VID. VID vēlas apkarot darbiniekus, kuri saņem, piemēram, minimālo darba algu oficiāli, savukārt pārējo daļu — aploksnē, un pēc tam to otru daļu viņi ieskaita caur bankomātiem savos kontos.

Grozījumu 22. punktā (3. daļa) teikts sekojošais: "Lai veicinātu nodokļu maksātāju labprātīgu nodokļu nomaksu, kredītiestāde un maksājumu pakalpojumu sniedzējs, kas sniedz ar maksājumu kontu saistītu pakalpojumu, līdz 1. februārim iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam informāciju par fiziskajām personām — Latvijas Republikas rezidentiem, kuru konta debeta vai kredīta apgrozījums iepriekšējā gadā pārsniedz 15 000 euro, norādot šādas ziņas:

  • vārdu, uzvārdu un personas kodu;
  • bankas konta numuru;
  • bankas konta atlikumu iepriekšējā kalendāra gada 31. decembrī;
  • bankas konta debeta apgrozījumu iepriekšējā gadā;
  • bankas konta kredīta apgrozījumu iepriekšējā gadā."

VID būs pienākums glabāt šo datus piecus gadus un atbildība par šīs konfidenciālās informācijas drošību.

Cigarešu pārdošana. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Deputāti vēlas paslēpt cigaretes no Latvijas iedzīvotājiem

Ko darīs ar tiem nodokļu maksātājiem, kuru oficiālie ienākumi būs daudz zemāki par kontu apgrozījumu? Ja nodokļu administrācija, izvērtējot personīgos datus, konstatēs faktus, kuri liecina par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, tad VID ir tiesības pielietot sekojošas metodes: lēmums par nodokļu auditu, tematiskās pārbaudes un nodokļu maksātāja informēšana par to, ka pārbaudes gaitā Dienests konstatējis neatbilstību starp informāciju, kura ir nodokļu administrācijas rīcībā, un nodokļa maksātāja oficiālo informāciju.

Šobrīd VID skaidro, ka absolūti nav jāraizējas tiem, kuru apgrozījums pārsniedz 15 tūkstošus eiro gadā, taču kontā nonāk oficiāla darba alga vai citi oficiāli ienākumi, kuru izcelsmi VID redz savās sistēmās.

Iepriekš finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola paskaidroja, ka šis pasākums palīdzēs noskaidrot tos iedzīvotājus, kuri saņem aplokšņu algas un ieskaita naudu savā norēķinu kontā. Ja noskaidrosies, ka cilvēks oficiāli saņem mazāk, nekā viņš tērē, tad viņam nāksies vismaz paskaidrot naudas izcelsmes avotus, un kā maksimums — samaksāt nodokļus no nedeklarētās summas. Atgādināsim, ka arī dāvanām Latvijā pastāv ienākumu nodoklis.    

Ziņu lente
0