Sākusies parakstu vākšana pret pāreju uz ziemas laiku

CC0 / PIVISO / New year's eveJaunā gada gaidās
Jaunā gada gaidās - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Petīcijas autors piedāvā uzstādīt Latvijā visa gada garumā vasaras laiku un pāriet uz UTC+3 laika joslu un grasās iniciatīvas neveiksmes gadījumā atkārtot to katru gadu.

RĪGA, 27. decembris — Sputnik. Sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv sākta parakstu vākšana par atteikšanos no pārejas uz ziemas un vasaras laiku Latvijā.

Petīcijas autors Guntis Jankovskis tāpat piedāvā nomainīt laika joslu Latvijā no UTC+2 (GMT+2) uz UTC+3 (GMT+3).

"Tā kā pulksteņa laika pāreja no ziemas uz vasaras un otrādi izjauc cilvēku bioloģisko ritmu, kas visvairāk ietekmē mazus bērnus, cilvēkus gados un cilvēkus ar hroniskām slimībām, tad kopumā sabiedrība iegūs mazāk nevajadzīga stresa," uzrakstīja viņš.

Перевод часов - Sputnik Latvija
Pāreja uz ziemas laiku negatīvi ietekmē Latvijas iedzīvotāju pašsajūtu

Jankovskis ir pārliecināts, ka Latvijai vienmēr ir jādzīvo pēc vasaras laika.

"Latvijas laika zonas maiņa un atteikšanās no pulksteņu pagriešanas uz ziemas un vasaras laiku nekādā veidā neietekmēs valsts ekonomiku," uzskata viņš.

Piedāvājuma autors ir pārliecināts, ka šāda iniciatīva ir jāiesniedz Saeimā katru gadu, lai deputāti sadzirdētu valsts iedzīvotājus. 2015. gadā jau tika veidota līdzīga petīcija un tā savāca nepieciešamo balsu skaitu, taču Saeima to noraidīja.

Šobrīd petīciju par vasaras laiku visa gada garumā parakstījuši vairāk nekā 600 cilvēku.

Analītiskās kompānijas TNS Kantar oktobrī veiktās aptaujas gaitā tika noskaidrots, ka 56% latviešu vecumā no 18 līdz 55 gadiem cieš no pulksteņu pagriešanas uz ziemas laiku.

Lietuva un Somija vēlas ieviest vasaras laiku

Eiropas direktīva 2000/84/EB par pāreju uz vasaras laiku tika parakstīta 2001. gadā, lai Eiropas Savienības valstīs būtu vienota sistēma — transporta, rūpniecības nozarē, kā arī komunikāciju jomā. Šobrīd direktīvas termiņš pagarināts uz nenoteiktu laiku.

Somijā pilsoņu iniciatīvu par pārejas atcelšanu uz vasaras/ziemas laiku valstī parakstījuši vairāk nekā 70 tūkstoši cilvēku, pēc kā tā tika nodota parlamenta izskatīšanai, kurš visbeidzot to atbalstīja. Parlamenta Transporta un komunikāciju komisija, pakonsultējoties ar ekspertiem, nonāca pie secinājuma, ka pulksteņa pagriešana slikti ietekmē cilvēku veselību un darba spēju.

Lietuva valdība likusi Tieslietu ministrijai uzsākt konsultācijas ar Eirokomisiju, Eiropas Savienības institūtiem un dalībvalstīm par pārejas atcelšanu uz ziemas un vasaras laiku. Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis atzīmēja, ka varas iestāžu rīcība balstās uz Lietuva pilsoņu viedokļa, kuri iestājas pret pulksteņa pagriešanu, un uz pētījumu rezultātiem.    

Ziņu lente
0