Vienreizējās lietošanas medicīniskos instrumentus varētu atļaut izmantot atkārtoti

© Sputnik / Sergey MalgavkoMedmāsa sagatavo injekciju
Medmāsa sagatavo injekciju - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dārgi maksājošos vienreizējās lietošanas medicīniskos instrumentus lētāk ir apstrādāt un izmantot atkārtoti, nekā nomainīt tos pret jauniem, galvenais – jāizstrādā attiecīgi reglamenti.

RĪGA, 27. decembris — Sputnik. Latvijā varētu atļaut atkārtotu dažu medicīnisko instrumentu izmantošanu, iemesls ir vienkāršs — uz tā var ietaupīt ne mazumu naudas. Diskusijas šajā jautājumā sāksies jau nākamgad, vēsta Latvijas Radio 4 programma "Doma laukums".

Saskaņā ar pacientu biedrības Saknes datiem, jau šobrīd Latvijā tiek fiksēti gadījumi, kad slimnīcās vienreizēji izmantojamie medicīniskie instrumenti tiek izmantoti atkārtoti, kaut gan likums to aizliedz. Veselības ministrija apstiprina: daži šādi gadījumi patiešām tika fiksēti.

"Cik mums ir zināms, Veselības inspekcija laiku pa laikam atrod kādu medicīnisku iestādi, kura veic šādu darbību. Konkrētas statistikas mums nav. Par to, saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksu, paredzēta administratīvā atbildība," pateica iestādes pārstāvis Edgars Strautiņš.

Viņš paskaidroja, ka dažās valstīs, piemēram, Vācijā, oficiāli atļauta dārgi maksājošo vienreizējās lietošanas medicīnisko instrumentu atkārtota izmantošana, piemēram, medicīnisko lāzera skalpeļu izmantošana, pēc speciālas apstrādes.

"Vienreizējās lietošanas instrumentu apstrāde — tas nav nekāds jaunums. To dara daudzās valstīs, kur šis process ir atļauts un tiek regulēts," atzīmēja Strautiņš.

Рижская Восточная клиническая университетская больница - Sputnik Latvija
Saeima nobalsojusi par veselības nodokli

Galvenais iemesls, kura dēļ tiek ieviestas šādas atļaujas, ir ekonomija. Ap 10% no vienreizējās lietošanas instrumentiem maksā dārgi. Runāt par to apstrādes atļaušanu, ir lietderīgi, uzskata Lācis, P. Stradiņa slimnīcas sterilizācijas nodaļas vadītājs Gundars Lācis. Tas ir inženiermedicīnas jautājums, jo katram konkrētam instrumentam ir jāizstrādā savs procedūras mehānisms: ja to pietiekami nomazgāt — tad ar kādu šķīdinājumu, ja iztīrīt — tad ar ko un kā.

Pavasarī Eirokomisija lika dalībvalstīm izstrādāt nacionālas vienreizējās lietošanas instrumentu apstrādes normas. ES pieprasa, lai katra valsts izlemj: atļaut šādu praksi vai nē.

"Šobrīd mēs vācam informāciju, cik ekonomiski izdevīgi tas būs. Nav noslēpums, ka apstrāde tiek īstenota naudas ekonomijai, nevis tāpēc, ka tas kādam patiktu," piebilda Strautiņš.

Lēmums ir jāpieņem katrai valstij pašai līdz 2020. gadam. Veselības ministrijā atzīmēja, ka diskusija par Latvijas pozīciju šajā jautājumā sāksies jau 2018. gadā.

Veselības ministre Amda Čakša - Sputnik Latvija
Čakša izskaidroja situāciju ar sociālā nodokļa nemaksātājiem

Atgādināsim, šī gada novembrī Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī izraisījās skandāls dēļ veselības traucējumiem, kuri parādījās pacientiem pēc galvenajām operācijām. Tika minētas aizdomas, ka operācijas varēja veikt ar nesterilu instrumentu izmantošanu. Veselības inspekcijas veiktās pārbaudes laikā notikušā iemesli netika noskaidroti, tādēļ iestāde paziņoja, ka par veselības traucējumu iemeslu kļuva ārējās vides ietekmes faktori.

Taču Inspekcija deva slimnīcai dažas rekomendācijas: pilnveidot ārējo dokumentāciju ar operācijas tiešā laika norādi, aktualizēt zāļu aprites kārtību, kā arī paredzēt vairāk laika katrai operācijai. Tāpat tika samazināts dienā veicamo operāciju skaits, savukārt pārtraukumi starp tām tika pagarināti. Iepirkti papildus vienreizējās lietošanas instrumenti rezerves krājumiem, novērtēta un aizvietota daļa atkārtoti izmantoto uz vienreizējās lietošanas instrumentiem.    

Ziņu lente
0