Apmēram 150 ģimenes ārsti nav noslēguši līgumus ar e-veselības sistēmu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālais veselības dienests apgalvo, ka sakārtoja elektroniskās veselības aprūpes sistēmas darbu, un aicina ģimenes ārstus noslēgt līgumus.

RĪGA, 18. decembris — Sputnik. Līgumus par elektroniskās veselības aprūpes sistēmas izmantošanu ar Nacionālo veselības dienestu (NVD) nav noslēguši apmēram 150 ģimenes ārsti, paziņoja NVD pārstāve Linda Freimane LTV raidījuma "Rīta panorāma" intervijā.

Sākot ar 2018. gada 1. janvāri elektroniskās veselības aprūpes sistēmas izmantošana būs obligāta, taču, pēc kritiķu domām, e-veselības trūkumi var radīt haosu Latvijas medicīnā.

Сотрудница больницы - Sputnik Latvija
Ģimenes ārsti: e-veselības sistēma var radīt haosu

Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska pastāstīja, ka sistēmas lēnās darbspējas dēļ ārstiem nākas strādāt virsstundas, savukārt Ilmārs Poikāns, plašāk pazīstams kā hakeris Neo, testēja sistēmu un paziņoja, ka tās neefektivitātes dēļ ārstiem nāksies izmantot komerciālos analogus.

"Mēs veicam pēdējās pārbaudes, piedāvāsim daudz ātrāku medikamentu atlasi, tādēļ nesen izskanējušas raizes, ka sistēma strādā lēnāk, nekā ārsti bija cerējuši, tiks novērstas," apgalvo Freimane.

Pēc viņas sacītā, pēdējo divu nedēļu laikā jaunajā sistēmā tika izrakstīti 70 tūkstoši recepšu. Salīdzinājumam: pirms divām nedēļām to skaits bija 40 tūkstoši.

No apmēram 790 aptiekām vismaz vienu reizi pieņēmušas e-recepti 700, tādēļ nav pamata uzskatīt, ka to izmantošana būs problemātiska, atzīmēja Freimane.    

Ziņu lente
0