Vaidere: Ušakova pāreja uz krievu valodu ir necieņa pret likumu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc eiroparlamentārietes domām, "Saskaņas" partijas priekšsēdētāja veiklā pāreja no latviešu valodas uz krievu valodu politiskās partijas kongresā norāda uz necieņu pret valsts valodu un likumiem.

RĪGA, 16. decembris — Sputnik. Eiropas Parlamenta deputāte no Latvijas Inese Vaidere uzskata, ka "Saskaņas" partijas priekšsēdētāja lēmums izmantot krievu valodu kongresā demonstrē necieņu.

"Arī mans viedoklis par valsts valodas lietojumu absolūti saskan ar Latvijas Avīzes lasītāju vairākuma nostāju.

Latvieši tautas tērpos. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Latvieši. Reizināšanas uzdevums

Partijas Saskaņa priekšsēdētāja veiklā pāreja no latviešu uz krievu valodām, uzstājoties politiskās partijas kongresā, uzskatāma par necieņu pret valsts valodu un likumiem.

Ne-valsts valodā runājot par tādām tēmām kā izglītības reformu — pilnīgai pārejai uz mācībām latviešu valodā krievvalodīgajās vidusskolās, Saskaņa apzināti liek šķēršļus šī jautājuma risināšanai un apdomāti kavē sabiedrības integrāciju," — uzrakstīja savā Facebook profilā Inese Vaidere.

Savu publikāciju eirodeputāte papildināja ar attēlu no Latvijas Avīzes drukātās versijas, kurā lielākā daļa lasītāju (70%) piekrita apgalvojumam, ka partijai, kuras kongresā tiek izmantota krievu valoda, nav vietas Saeimā.

Vien 19% šīs avīzes lasītāju uzskata, ka viņiem ir vienalga, kādā valodā runā kongresā, lai tik pilda solīto. Un vēl 11% respondentu piekrita krievu valodai, sakot "Jā, jo tas tikai rāda patieso stāvokli Latvijā".

Pārkāpumus neatrada

Ušakovs - Sputnik Latvija
Ziemassvētku brīnums: VVC nav piespriedis sodu Ušakovam

Atgādināsim, ka iepriekš nacionāli norūpējušies līdzpilsoņi jau kritizēja Nila Ušakova neseno uzstāšanos "Saskaņas" partijas kongresā jau nonāca zem nacionāli noraizējušos līdzpilsoņu kritikas.

Tā, Tieslietu ministrijas parlamenta sekretārs un Nacionālās apvienības pārstāvis Jānis Iesalnieks, uzzinot, ka Nils Ušakovs kongresā runāja krievu valodā, publicēja Twitter lūgumu Valsts valodas centram pārbaudīt, vai Rīgas domes vadītājs nepārkāpj likumu.

Taču šoreiz VVC nolēma, ka nekādu pārkāpumu nav. "Ja kāds no "Saskaņas" kongresa dalībniekiem nav pieprasījis, lai svešvalodā teiktais tiktu nodrošināts valsts valodā, tad pārkāpums nav konstatējams, jo VVL 7.(2) noteic, ka, lietojot svešvalodu, rīkotājs nodrošina tulkojumu valsts valodā, ja to pieprasa kaut viens dalībnieks," atbildēja iestāde Twitter.

Pieredzējusi cīnītāja

Šī gada septembrī kļuva zināms, ka Eiroparlaments piešķīra Inesei Vaiderei miljonu eiro Krievijas propagandas apkarošanai Baltijas valstīs.

Kā toreiz paziņoja deputātes asistente Gita Sauka, EP budžeta komitejā apstiprināta 2018. gada budžetā 100 miljonu eiro piešķiršana pilotprojektiem. Šī summas ietvaros tika atbalstīti arī divi Vaideres pilotprojekti: pirmais ir veltīts Krievijas propagandas apkarošanai, savukārt otrais — vienotas preču kvalitātes nodrošināšanai Latvijā un Rietumeiropā.

Eirodeputāte Vaidere jau ne reizi vien ir parādījusi: viņa ir sīva cīnītāja ar "Krievijas propagandu". Piemēram, viņa bija viena no pirmajiem politiķiem, kuri iegrima domās par Lattelecom kanālu atlases politiku un pārmeta uzņēmumam, ka tas "nošķir Latviju no Eiropas". Krievijas kanāli, pēc politiķes domām, varētu negatīvi ietekmēt Latvijas sabiedrības saliedētību un integrāciju, kā arī radīt drošības draudus.

Ziņu lente
0