Intervija

Lembergs: skolu pāreja uz latviešu valodu atbiedēs ukraiņu viesstrādniekus

© Foto : ventspils.lv / Oskars JūraМэр Вентспилса Айварс Лембергс
Мэр Вентспилса Айварс Лембергс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc bilingvālās izglītības atcelšanas Latvijas reģioniem neizdosies piesaistīt krievvalodīgos viesstrādniekus no pēcpadomju valstīm, uzskata Ventspils mērs Aivars Lembergs.

RĪGA, 15. decembris — Sputnik. Bilingvālās apmācības sistēmas atcelšana ietekmēs iespējas piesaistīt darbiniekus no trešajām valstīm, paziņoja Ventspils mērs Aivars Lembergs programmā "Tiešā runa" radio Baltkom.

Visā Eiropā tiek aizturēti nelegālie strādnieki - Sputnik Latvija
Visā Eiropā tiek aizturēti nelegālie strādnieki no Ukrainas

"Mums nav svarīgi, no kurienes ir darba spēks, mums ir svarīgi, lai tas būtu. Piemēram, ja patlaban augstskolas gatavo 300 IT speciālistus, bet Latvijai nepieciešami 3 tūkstoši tādu speciālistu gadā. Kur ņemt tos 2,5 tūkstošus? Tikai no ārzemēm. Bet no kurienes Latvija var ņemt IT speciālistus no ārzemēm?" – retoriski pavaicāja Ventspils mērs.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera informē, ka jautājums par darbaspēku ir aktuāls visās nozarēs, turklāt aptuveni 80% uzņēmēju atbalsta ārvalstu darbinieku piesaistīšanu. Latvijā jūtams jebkāda kvalifikācijas līmeņa darbinieku trūkums.

Ekonomikas ministrija jau atzīmēja, ka 2020. gadā Latvija varētu saskarties ar tāda darbinieku skaita deficītu, kas salīdzināms ar Ventspils iedzīvotāju skaitu: valstī trūks apmēram 16 tūkstošu speciālistu ar augstāko izglītību matemātikā un inženierzinātnēs, kā arī 30 tūkstošu strādnieku ar profesionālo izglītību.

Lembergs pastāstīja, ka Ventspils cenšas atrisināt jautājumu, atvedot relatīvi lētu darbaspēku, piemēram, no Ukrainas, taču šajā jomā iespējamas grūtības, piemēram, izglītības iestāžu pāreja pie latviešu mācību valodas atbaidīs ukraiņus, un viņi dosies turp, kur runā angļu vai vācu valodā.

Пресс-конференция мэра Вентспилса Айварса Лембергса - Sputnik Latvija
Lembergs: par vēlu glābt Latviju, tā ir neārstējama

"Tas ir ļoti svarīgs aspekts. Piemēram, mēs ar vienu uzņēmēju strādājam, lai uzņemtu 20 ģimenes, teiksim, no Ukrainas. Uzņemt IT speciālistus ar ģimenēm, ar bērniem. Kamēr mums ir bērnudārzi un skolas krievu valodā, mēs to varam piedāvāt. Ja to nebūs, nav un nebūs arī mācību iestāžu angļu valodā. Ir privātie dārziņi un skolas Rīgā, kuri šai publikai ir ļoti dārgi, bet Ventspilī tādu nav un nekad nebūs. Tas nozīmē, ka viņi pie mums nebrauks, viņi brauks turp, kur runā angliski vai vāciski. Mums tas būs augsti kvalificēts darbaspēks, kura sagatavošana izmaksās dārgi, tāpēc tas brauks garām Ventspilij, garām Latvijai," – uzskata Ventspils mērs.

Lembergs atgādināja, ka arī iepriekš norādījis: pašreizējās valdības attieksme pret valsts valodu nākotnē radīs grūtības cilvēku resursu piesaistīšanas jomā.

"Es par to jau teicu: "Nesteidzieties." Te nevar skatīties tikai uz valodu, jo būtība nav tajā. Būtība ir cilvēku resursos, jo tikai cilvēks radīs pievienoto vērtību, neko citu viņš nerada. Nē, neviens neuzklausīja," – teica Lembergs.

Ziņu lente
0