Saeima nobalsojusi par veselības nodokli

© Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcaРижская Восточная клиническая университетская больница
Рижская Восточная клиническая университетская больница - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Saeima galīgajā lasījumā pieņēmusi likumu par veselības aprūpes finansējumu, kas paredz obligātās medicīniskās apdrošināšanas ieviešanu.

RĪGA, 15. decembris — Sputnik. Saeima pieņēmusi likumu par veselības aprūpes finansēšanu, kas stāsies spēkā 2018. gada 1. janvārī. Par to nobalsoja 70 deputāti, pret – 16, informē Baltnews.lv

Likums paredz apdrošināšanas medicīnas sistēmas ieviešanu Latvijā, turklāt no 2020. gada veselības aprūpei plānots piešķir vismaz 4% valsts iekšzemes kopprodukta.

Veselības ministre Amda Čakša - Sputnik Latvija
Čakša izskaidroja situāciju ar sociālā nodokļa nemaksātājiem

Sociālā nodokļa maksātāji varēs saņemt pilnu medicīnisko pakalpojumu grozu. Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča paziņoja, ka nodokļu maksātāji precīzi zinās, kādus medicīniskos pakalpojumus varēs saņemt.

Valsts apmaksātajā medicīniskās palīdzības paketē, ko saņems visi Latvijas iedzīvotāji neatkarīgi no sociālo iemaksu summas, iekļauta neatliekamā palīdzība, dzemdniecība, ģimenes ārsta pakalpojumi, no valsts budžeta kompensējamie farmaceitiskie līdzekļi un iekārtas, kā arī slimību ārstēšana, kas būtiski ietekmē sabiedriskās veselības rādītājus vai apdraud sabiedrisko veselību.

Barča uzsvēra, ka apdrošināšanas medicīnas sistēma, kas tiek ieviesta Latvijā no nākamā gada, jau sen darbojas vairākās pasaules valstīs.

Jāpiebilst, ka valsts turpinās valsts medicīniskās apdrošināšanas obligātos maksājumus par pensionāriem, kuri saņem parasto vai speciālo pensiju, bērniem līdz 18 gadu vecumam, bāreņiem vai bez vecākiem palikušiem jauniešiem līdz 24 gadu vecumam, I un II grupas invalīdiem, Nodarbinātības valsts dienestā reģistrētiem bezdarbniekiem, Černobiļas AES avārijas likvidētājiem un personām, kuru apgādībā ir bērni invalīdi.

Būs lētāk

Mazā biznesa darbinieki un citu kategoriju pašnodarbinātās personas varēs patstāvīgi iemaksāt par sevi medicīniskās apdrošināšanas maksājumus. Lai saņemtu medicīnisko pakalpojumu pilnu grozu 2018. gadā, šīm personām nāksies samaksāt 1% gada minimālās algas, 2019. gadā – 3%, bet no 2020. gada viņiem būs jāmaksā 5% minimālās algas gadā.

Экс-министр здравоохранения Латвии Ингрида Цирцене - Sputnik Latvija
Circene: ārstēt nodokļu nemaksātājus par 4 eiro mēnesī ir netaisnīgi

Plānots, ka no 2018. gada minimālās algas apmērs sasniegs 430 eiro, tātad medicīniskās apdrošināšanas iemaksa nākamgad sastādīs 51,6 eiro, 2019. gadā — 154,8 eiro, bet no 2020. gada — 258 eiro.

Iepriekš veselības ministre Anda Čakša paziņoja, ka sociālā nodokļa nemaksātāji varēs saņemt tā saucamo pilno medicīnisko pakalpojumu grozu par 1% minimālās algas, t.i., par 4,30 eiro mēnesī.

Patlaban valsts sociālās apdrošināšanas sistēma neaptver apmēram 300 tūkstošus cilvēku Latvijā – tie ir mikrouzņēmumu īpašnieki, jaunie bezdarbnieki (vecumā no 18 gadiem), diaspora, kas ierodas dzimtenē saņemt kvalitatīvus medicīniskos pakalpojumus un "pelēkās algas" saņēmēji.

Iepriekš Latvijas bijusī veselības ministre Ingrīda Circene reformas novērtēja negatīvi, jo, pēc viņas domām, nav taisnīgi ārstēt nodokļu nemaksātājus par to pašu naudu, ko maksā godprātīgie pilsoņi.

Ziņu lente
0