Krievu skolu aizstāvji Latvijā gatavo vēl vienu protesta akciju Rīgā

© Sputnik / Sergey MelkonovProtesta akcija pret mazākumtautību skolu pāreju pie latviešu mācību valodas
Protesta akcija pret mazākumtautību skolu pāreju pie latviešu mācību valodas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Tiksimies 14. decembrī pl. 16.30 pie Izglītības ministrijas," – aicina Krievu skolu aizsardzības štāba aktīvists Aleksandrs Filejs.

RĪGA, 12. decembris — Sputnik. Latvijas krievu skolu aizstāvji apņēmušies ceturtdien, 14. decembrī organizēt vēl vienu liela mēroga protesta akciju Rīgā, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz organizāciju, kas cīnās par izglītības iespējām krievu valodā.

Pikets krievu valodas atbalstam mazākumtautību skolās Latvijā - Sputnik Latvija
Apstiprināta skolu mācību programma pārejai uz latviešu valodu

"Krievu skola Rīgā kā sabiedriski vēsturiska parādība, ir par 130 gadiem vecāka nekā Latvija, nekā valsts. Krievu skola ir liels kultūras institūts, kura pastāvēšanu noteikusi mūsu vēstures gaida. Krievu valoda Latvijas skolās ir skanējusi un skanēs vienmēr," — aģentūrai pastāstīja Krievu skolu aizsardzības štāba aktīvists, filologs un akcijas "Totālais diktāts" korrdinators Latvijā Aleksandrs Filejs.

Viņš piezīmēja, ka mierīga protesta akcija ir viens no legālajiem paņēmieniem ietekmēt varasiestādes. To vienkārši nav iespējams aizliegt, to atbalsta valsts pamatlikums.

"Tiksimies 14. decembrī pl. 16.30 pie Izglītības ministrijas. Šoreiz akcijas sākums ir pārcelts vēl par pusstundu, lai paspētu pievienoties strādājošie rīdzinieki. Vienlaikus valsts iestādes vēl strādā — ierēdņi un politiķi paspēs izjust mūsu protestu. Par mūsu skolām! Par nodokļu maksātāju tiesībām noteikt izglītības politiku! Par krievu skolas autonomiju! Par Latvijas krievu cieņu un nākotni!" — pauda Filejs.

Mītiņš pret bilingvālo skolu pāreju pie latviešu mācību valodas - Sputnik Latvija
Manabalss.lv apturējis parakstu savākšanu LAŠOR petīcijas atbalstam

Oktobra sākumā valdošā koalīcija atbalstīja izglītības reformas koncepciju, kas paredzēja pakāpenisku pāreju pie mācībām latviešu valodā. Saskaņā ar ieceri, no 2020./21. mācību gada visi vispārizglītojošie priekšmeti vidusskolās tiks pasniegti tikai latviešu valodā, pie tam mazākumtautību skolās tiks saglabāta iespēja apgūt dzimto valodu, literatūru un ar kultūru un vēsturi saistītos priekšmetus. Izglītības un zinātnes ministrija iecerējusi līdz šī gada beigām iesniegt Ministru kabinetā normatīvo aktu grozījumus, kas saistīti ar plānoto pāreju uz mācībām latviešu valodā vidusskolās.

Plānoto skolu reformu Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji vērtē negatīvi. 23. oktobrī pie IZM notika mītiņš pret mazākumtautību skolu pārvešanu uz mācībām latviešu valodā. 16. novembrī notika otrā protesta akcija.

Patlaban valstī darbojas 313 vidusskolas un 22 vakarskolas. Pēc IZM datiem, 107 skolās pastāv bilingvālās mācību programmas, 99 no tām mācībās tiek izmantota krievu valoda.

Ziņu lente
0