Latviešu valodas apmācība nav valsts prioritāte

CC0 / pexels / Apmācība
Apmācība - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts ar katru gadu piešķir mazāk naudas pieaugušo apmācībai, lai gan pieprasījums pēc bezmaksas latviešu valodas kursiem nesamazinās.

RĪGA, 11. decembris — Sputnik. Latvijā aptuveni 150 tūkstoši cilvēki nepietiekami vai vispār neprot latviešu valodu, aprēķinājis Latvijas Televīzijas raidījums De facto.

Nacionālā līmenī tikai divi uzņēmumi piedāvā bezmaksas valodas kursus: Nodarbinātības valsts aģentūra (apmaksāta no Eiropas Sociālā fonda) bezdarbniekiem, un Sabiedrības integrācijas fonds (finansēts no valsts budžeta) visiem pārējiem.

депутат Сейма Гунар Кутрис - Sputnik Latvija
Deputāts: latviešu valoda visos bērnudārzos bija jāievieš jau pirms desmit gadiem

Vairākas pašvaldības arī piedāvā kursus, pārsvarā Rīgā. Un pieprasījums ir milzīgs — kursu organizatori stāsta, ka brīvās vietas beidzas jau pirmajā dienā.

Kopš 2012. gada Rīgas pašvaldības, Nodarbinātības aģentūras un Sabiedrības integrācijas fonda organizētos kursos vietu skaits samazinājies vismaz divas reizes. Pirms pieciem gadiem vairāk nekā 7 tūkstoši cilvēku gadā varētu mācīties valsts valodu, bet tagad tikai 3 tūkstoši. Samazinās arī valsts finansējums: no vairāk nekā 200 tūkstošiem eiro gadā līdz 100 tūkstošiem.

Var arī secināt, ka valsts valodas apmācība nav valsts prioritāte, jo tā nav atspoguļota politikas plānošanas dokumentos. Pēdējo valsts valodas attīstības programmu parakstījusi bijušā izglītības ministru Ina Druviete.

Экс-министр образования Роберт Килис - Sputnik Latvija
Ķīlis: apmācība tikai latviešu valodā ir pagātnes lēmums

"Kursiem jābūt, tie jāuztur, bet ne vairāk, kā līdzšinējā līmenī. Un pats svarīgākais ir tas, vai šiem cilvēkiem būs iespējas un nepieciešamības savas latviešu valodas zināšanas izmantot? Mēs esam pašreiz nonākuši tādā valsts valodas politikas attīstības stadijā, kur daudz lielāk uzmanība ir jāpievērš valodas lietojumam neformālā vidē, tur kur to neprasa likums, bet tur, kur to prasa mūsu sabiedrības attīstības loģika," — sacīja Druviete.

Nākamgad palīgā nāks Eiropas Savienība (ES). Izglītības un zinātnes ministrija no ES struktūrfondiem sāks izdalīt 27 miljonus eiro piešķirtus pieaugušo izglītībai, tai skaitā valsts valodas apgūšanai. Cik daudz tiks atvēlēts latviešu valodas kursiem, atkarīgs no katras pašvaldības.    

Ziņu lente
0