Čakša izskaidroja situāciju ar sociālā nodokļa nemaksātājiem

© Sputnik / Sergey MelkonovVeselības ministre Amda Čakša
Veselības ministre Amda Čakša - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas veselības ministre uzsvēra, ka tie, kuri maksā sociālo nodokli pilnā apjomā, un tie, kuri maksās 1% no minimālās algas, saņems vienādus pakalpojumus.

RĪGA, 11. decembris — Sputnik. Cilvēki, kuri nemaksā sociālo nodokli, varēs saņemt tā saucāmo pilno medicīnas pakalpojumu grozu par 1% no minimālās algas jeb par 4,30 eiro, paziņoja veselības ministre Amda Čakša radio Baltkom ēterā.

Pēc viņas teiktā, 2018.g būs pārejas gads, tāpēc visi saņems vienādus pakalpojumus. Attiecīgi dienesti nodarbosies ar situācijas skaidrošanu, lai cilvēki saprastu, kādi pakalpojumi viņiem pienākas.

"Tātad, ja cilvēks maksā sociālo nodokli, viņš saņems pilnu ārstniecības pakalpojumu grozu. Bet, ja pacients nemaksā sociālo nodokli, tad viņš var saņemt tādu pašu grozu par 1% no minimālās algas. Tas ir 4,30 eiro mēnesī," — paskaidroja Čakša.

Atgādināsim, ka 30. novembrī Saeima otrajā lasījumā atbalstīja likumprojektu par veselības aprūpes finansēšanu. Saskaņā ar dokumentu, Latvijā pilnu medicīnisko pakalpojumu grozu varēs saņemt tie, kas samaksāja pats vai par kuru samaksās sociālo iemaksu 1% apmērā no minimālās algas 2018. gadā, 3% — 2019. gadā un 5% — 2020. gadā. Tādējādi, ar minimālo algu, kuras apmērs laika posmā no 2018. līdz 2020. gadam gaidāms 430 eiro apmērā, 2019. gadā ikmēneša maksājums sastādīs jau 12,9 eiro mēnesī (154,8 eiro gadā), savukārt 2020. gadā — 21,5 eiro mēnesī (258 eiro gadā).

Eiro - Sputnik Latvija
Tirgotāju asociācija: tikai Latvijā iekasē nodokļus no nabagiem

Latvijā Veselības ministre 2003.-2004.un 2011.-2014. gadā Ingrīda Circene uzskata, ka šī sistēma nemotivē maksāt nodokļus. Tāpat par nopietnu problēmu bijušā ministre nosaukusi minimālā medicīnas pakalpojumu groza paplašināšanos. Circene uzskata, ka tas samazinās finansējuma apjomu, kas var tikt piešķirts nodokļu maksātāju veselības aprūpei, kas savukārt varētu novest pie rindām.

Vienlaikus Circene norāda, ka ieplānotā reformā ir divi pozitīvi momenti. Pirmkārt, valdība atzina nepieciešamību saistīt valsts apmaksāto medicīnisko pakalpojumu sniegšanu ar pilsoņu nodokļu apmaksu. Otrkārt, ārkārtīgi svarīgi, lai veselības aprūpei tiktu piešķirti 4% no IKP, kas ir liels solis uz priekšu.

Pēc viņas teiktā, sagatavojot likumprojektu trešajam lasījumam nepieciešamas ķēdi, kas palīdzēs motivēt maksāt nodokļus tiem, kas šobrīd to nedara. Circene norādīja, ka, ja Saeima atbalstītu minimālo medicīnas pakalpojumu grozu līdzšinējā apjomā, kā nākotnē samazināt viņas būs daudz grūtāk nekā tagad, — tas būs viens.

Заполнение налоговой декларации - Sputnik Latvija
Pārdevi zāģi, pulksteni un zeķes – atskaities VID

Šobrīd Valsts sociālās apdrošināšanas sistēma neietver apmēram 300 tūkstošus cilvēku — mikrouzņēmumu īpašniekus, jaunos bezdarbniekus (vecāki par 18 gadiem), diasporu, kura ierodas dzimtenē pēc kvalitatīviem medicīnas pakalpojumiem, un "ēnotājus" — tos, kas saņem aplokšņu algas.

Visi iedzīvotāji, neatkarīgi no sociālā nodokļa nomaksas, iegūst tiesības izmantot neatliekamo medicīnisko palīdzību, palīdzību dzemdībās, ģimenes ārsta pakalpojumus, kā arī sabiedrībai bīstamu slimību (piem. psihiskās slimības un tuberkuloze) ārstēšanai paredzētus medikamentus un pakalpojumus.

Ziņu lente
0