ASV un NATO ieguldīja Latvijas aizsardzībā simtiem miljonu eiro

© Sputnik / Sergey MelkonovВоеннослужащий Канады несет флаг НАТО на военном параде в Риге
Военнослужащий Канады несет флаг НАТО на военном параде в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējo 12 gadu laikā ASV un NATO ieguldīja Latvijas militārajā infrastruktūrā vairāk nekā 200 miljonus eiro un plāno turpināt investēt valsts aizsardzībā.

RĪGA, 10. decembris – Sputnik. Saskaņā ar Latvijas Aizsardzības ministrijas informāciju, pēdējo 12 gadu laikā ASV un NATO ieguldīja valsts aizsardzībā apmēram 203 miljonus eiro, vēsta Baltnews.lv.

Telefona saruna - Sputnik Latvija
Krievu prankeri Bergmaņa vārdā izjokojuši Spānijas aizsardzības ministri

Tikai kopējā ASV investīciju summa Latvijas aizsardzībā pēdējo 12 gadu laikā sastādījusi apmēram 170 miljonus eiro. Savukārt NATO no 2007. līdz 2016. gadam iztērēja 33 miljonus eiro Lielvārdes militārā lidlauka rekonstrukcijai. Tāpat savu ieguldījumu Latvijas aizsardzības nozarē veica Norvēģija un Luksemburga, kuras uzdāvināja Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) ekipējumu un tehniku. 

ASV investīcijas, izņemot visu pārējo, tika iztērētas Ādažu militārās bāzes un Lielvārdes aviācijas bāzes uzlabošanai. Tāpat pēdējo 10 gadu laikā ASV īstenoja Latvijā vairākas programmas, kuras attīstīja militāro infrastruktūru un stiprināja Latvijas bruņoto spēku kaujas gatavību.

Šī gada beigās Latvijas Ministru kabinets izdeva rīkojumu, saskaņā ar kuru no 2017. līdz 2021. gadam valsts Aizsardzības ministrija varēs uzņemties ilgtermiņa saistības un noslēgt līgumus, piesaistot NATO drošības investīciju programmas finansējumu līdz 71 miljonam eiro ārvalstu finanšu palīdzībai un ne vairāk kā 27 miljonus eiro nodokļu apmaksai nacionālajam finansējumam un projektu līdzfinansējumam.

Командующий Латвийскими Национальными вооруженными силами, генерал-майор Леонид Калныньш - Sputnik Latvija
Latvijas armijā parādīsies specvienības

2017. gada martā tika ziņots, ka NATO līdz 2021. gadam grasās ieguldīt Latvijas aizsardzībā 71 miljonu eiro. Līdzekļus tika paredzēts novirzīt NBS infrastruktūras attīstībai un sabiedroto uzņemšanas un izvietošanas nodrošināšanai.

Mēs esam teicamnieku vidū

Decembra sākumā prezidents Raimonds Vējonis izsludināja Saeimas apstiprināto budžeta likumu 2018. gadam, saskaņā ar kuru jaunajā gadā Latvija palielinās aizsardzības izdevumus līdz NATO prasītajiem 2% no iekšējā kopprodukta (IKP), kas sastāda 576,34 miljonus eiro.

Tādējādi valsts kļūs par septīto NATO locekli, kurš piešķir aizsardzībai ne mazāk par 2% no valsts IKP. Izņemot Latviju, 2% no IKP aizsardzībai tērē ASV, Grieķija, Igaunija, Lielbritānija, Rumānija, un Polija. Neskatoties uz to, šobrīd NATO aizsardzības izdevumu par divām trešdaļām veido Savienoto Valstu budžets.

Ziņu lente
0