Rēzeknes mērs atbalsta Ušakovu mazākumtautību jautājumā

© Latvijas armija/Normunds Mežiņš, RJCМэр города Резекне Александр Барташевич
Мэр города Резекне Александр Барташевич - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartaševičs, sekojot Rīgas mēram Nilam Ušakovam, plāno sniegt atbalstu mazākumtautību skolu skolēniem.

RĪGA, 2. decembris – Sputnik. Rēzeknes pilsētas dome nosūtīja Izglītības un zinātnes ministrijas vadītājam Kārlim Šadurskim vēstuli ar lūgumu neieviest reformu, kas atceļ apmācību krievu valodā mazākumtautību skolā. Par to paziņoja Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartaševičs savā Facebook lapā.

Bartaševičs atzīmēja, ka skolēnu vecāki ir ārkārtīgi neapmierināti ar plānoto reformu un pauda cerību, ka izglītības ministrs ņems vērā viņu viedokli un izmainīs savus plānus. Tāpat Rēzeknes mērs paziņoja, ka sekos Rīgas vadītāja Nila Ušakova piemēram un nodrošinās papildnodarbības dzimtajā valodā mazākumtautību skolu skolēniem.

"Atbalstu Rīgas mēra iniciatīvu, jo tādā veidā tiks sniegta palīdzība skolēniem lai nodrošinātu izglītības kvalitāti priekšmetos, kuri var sagādāt grūtības uztverē un saprašanā. Tieši šie priekšmeti tiek vairāk pieprasīti. Reformas realizācijas gadījumā Rēzeknes pilsēta mēģinās darīt to pašu, izvērtējot reālo situāciju skolās un pilsētas budžeta iespējas," — uzrakstīja Bartaševičs.

Iepriekš Ušakovs paziņoja, ka Rīgas dome, sākot ar 2019. mācību gadu, grasās ieviest īpašu programmu mazākumtautību skolās, kurai tiks piešķirts speciāls finansējums. Saskaņā ar Rīgas domes plānu, skolās tiks organizētas papildnodarbības dzimtajā valodā visos pamatpriekšmetos, lai skolēni varētu, piemēram, pēc fizikas stundas latviešu valodā apmeklēt to pašu priekšmetu krievu valodā.

Ušakovs tāpat runāja par skolu reformas nepieciešamības trūkumu, jo krievvalodīgo skolu audzēkņiem, pēc mācību beigām, nav grūtību atrast savu vietu darba tirgū arī bez perfektām latviešu valodas zināšanām. Toties, pēc Ušakova sacītā, ir citi piemēri, kad darbu nespēj atrast latviešu skolu skolēni.

Vērts atzīmēt, ka Šadurskis izvairīgi novērtēja Rīgas mēra ideja par priekšmetu dublēšanu krievu valodā, paziņojot, ka nevar nosaukt šo plānu par labi pārdomātu, taču piebilda, ja Rīgai kā bagātai pašvaldībai ir līdzekļi, lai īstenotu šādu ideju, tad viņš neiebilst.

Ziņu lente
0