Par godu neatkarības 100. gadadienai Latvija palaidīs kosmosā raķeti

CC0 / pxhere / Запуск ракеты
Запуск ракеты - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirms palaišanas 100 kilometru augstumā raķetei ir jāpārvar 50 kilometru attālums.

RĪGA, 30. novembris – Sputnik. Zinātniskā centra ZINOO speciālisti plāno palaist kosmosā raķeti par godu Latvijas neatkarības 100. gadadienai, vēsta Grani.lv.

Inženieris, raķešu konstruktors Andrejs Puķītis pastāstīja, ka jau tika veikta izmēģinājuma palaišana divu kilometru augstumā.

"Šobrīd mēs palaižam mazas raķetes, kuras izskatās kā rotaļlietas. Mēs esam pirmie, kas vispār taisa šāda veida raķetes. Mēs ar kolēģi esam vienīgie sertificētie speciālisti Baltijas reģionā, kuriem atļauts izgatavot lielas jaudas raķetes," — paziņoja viņš.

Par starta laukumu izvēlas parastu lauku. Nākamā raķete lidos jau 50 kilometru augstumā, savukārt tuvojoties simtgadei, — 100 kilometru augstumā, kas tiek oficiāli uzskatīts par kosmosa robežu. Pašlaik Puķītis ar kolēģiem būvē lielu raķeti, kurai ir jābūt absolūti pilnvērtīgai. Lielākā daļa darbu jau ir pabeigta, izstrādāta elektronika un unikāla izpletņu sistēma.

"Ir jāizveido plūdlīniju formas raķete, lai aparāts spētu atgriezties, un mēs to atrastu," — paskaidroja konstruktors.

ZINOO darbinieki atzīmē, ka mūsdienās uzbūvēt raķeti, kurai izdotos vertikāli pārvarēt 100 kilometrus, spēj tikai 19 pasaules valstīs. Puķītis uzskata šādu lidojumu par lielu tehnisku izaicinājumu.

Palaišana divu kilometru augstumā notika šī gada aprīlī Cēsīs, palaišana 50 kilometru augstumā sākotnēji tika plānota uz vasaras beigām vai rudens sākumu.

Ziņu lente
0