Mamikins aicināja Kučinski uzsākt diskusiju par skolu pārvešanu latviešu valodā

© Sputnik / Sergey MelkonovЕвродепутаты Андрей Мамыкин и Татьяна Жданок
Евродепутаты Андрей Мамыкин и Татьяна Жданок - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā ir nepieciešama pilnvērtīga diskusija par apmācības valodu mazākumtautību skolās, uzskata eirodeputāts Andrejs Mamikins, savukārt Izglītības un zinātnes ministrija pat nemēģina to imitēt.

RĪGA, 13. novembris – Sputnik. Eiroparlamenta deputāts Andrejs Mamikins ("Saskaņa") vērsās pie premjerministra Māra Kučinska ar aicinājumu uzsākt reālu diskusiju par valdības plāniem ieviest apmācību mazākumtautību skolās tikai latviešu valodā, vēsta Neatkarīgā Rīta Avīze.

Pēc Mamikina sacītā, pagaidām šādas diskusijas nav bijis, un Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pat nemēģina to imitēt. Viņš kritizēja IZM konsultatīvo padomi, kura pārvērtusies par iestādi, "kurā nepastāv reālas diskusijas un viedokļu apmaiņas, savukārt ministrs paziņo saviem darbiniekiem par saviem plāniem, neinteresējoties par saistīto personu viedokli un to, vai viņi viņam piekrīt vai nē".

Vecrīgas ainava - Sputnik Latvija
Viedoklis
Latviešu mātes meita atradusi aizstāvi. No krievu valodas

"Konsultatīvajā padomē pārsvarā ir krievu skolu direktori. Viņi nav brīvi paust savu viedokli, jo par ministra ideju kritiku var zaudēt amatu. Tieši tāpēc valstij ir nepieciešama pilnvērtīga diskusija ar izglītības kvalitātē ieinteresētu neatkarīgu cilvēku argumentiem. Tādi ir, pirmkārt, izglītības pasūtītāji — vecāki un vecāko klašu bērni, otrkārt — profesionāli un atzīti pedagogi, kas varēs pateikt ministram acīs ne tikai "piekrītu", bet kritizēt viņa ideju, vardarbīgi pārlatviskot mazākumtautību skolas," — uzskata Mamikins.

Viņš uzskata, ka IZM rīcībā nav pat nopietnu socioloģisku pētījumu par to, vai bērni un viņu vecāki piekrīt tam, lai visi vispārizglītojošie priekšmeti tiktu pasniegti latviešu valodā. Pēdējais šāda veida pētījums, pēc Mamikina datiem, tika veikts 2010. gadā, kad divi procenti vecāku un skolēnu izteicās par izglītību tikai latviešu valodā.

Desmitajā novembrī mazākumtautību konsultatīvā padome ar dažiem iebildumiem konceptuāli atbalstīja apmācību latviešu valodā vidusskolas klasēs. Mamikins mēģināja piedalīties padomes sēdē, taču viņu un Degi Karajevu, protesta organizatoru pret pilnu bilingvālo skolu pāreju latviešu valodā, zālē neielaida apsardze.

Ziņu lente
0